Karel Van Eetvelt waarschuwt achterban: 'Wie zich niet aanpast, zal ten onder gaan'

29/07/15 om 07:36 - Bijgewerkt om 07:40

Unizo-topman Karel Van Eetvelt roept de zelfstandige winkeliers op om meer mee te gaan met hun tijd. 'Velen zijn nog te conservatief', stelt hij in Het Nieuwsblad.

Karel Van Eetvelt waarschuwt achterban: 'Wie zich niet aanpast, zal ten onder gaan'

Karel Van Eetvelt © Belga Image

De zelfstandige kleinhandel in ons land krijgt almaar forsere klappen. Al één winkel op de vier is een ketenzaak, zelfstandige winkeliers zijn in vijftien jaar van 154.000 naar 89.000 gedaald en de leegstand is in zes jaar tijd met zeventig procent gestegen. Unizo-topman Karel Van Eetvelt roept zijn winkeliers daarom op om meer mee te gaan met hun tijd, luidt het in Het Nieuwsblad.

"Te veel winkeliers zijn nog te conservatief", vindt hij. Velen houden zich nog aan de klassieke openingsuren, en zijn dicht net op de momenten dat de klanten willen shoppen. Volgens Van Eetvelt staan ze ook niet open voor verandering.

'Het is een utopie te denken dat wij de Duitsers gaan opleggen wanneer ze solden moeten houden. Laat staan de Amerikanen of Chinezen.'

Te weinig aanbod voor internetverkoop vanuit België

Terwijl de internetverkoop de komende jaren gaat verdubbelen, denken te veel zelfstandigen dat dit niets voor hen is. "Ik vrees dat de meesten geen tien jaar overleven als ze dat niet veranderen", waarschuwt Van Eetvelt.

'Er is veel te weinig aanbod vanuit België. En dat is niet verwonderlijk: van onze zelfstandigen is maar één op de drie met onlineverkoop bezig', zegt Van Eetvelt.

En dat terwijl Belgen wel al zo'n 9% van hun budget online uitgeven. In twee derde van de gevallen gaat dat geld naar het buitenland. (Belga/JH)

Lees meer over:

Onze partners