Karel De Gucht tegen Abou Jahjah: ‘Een aantal jonge moslims stelt zich vrouwonvriendelijk op’

Karel De Gucht © reuters

Naar aanleiding van de incidenten in Keulen gingen Karel De Gucht en Dyab Abou Jahjah in debat voor het VRT-programma De Afspraak. Volgens Abou Jahjah heeft de burgemeester het probleem willen culturaliseren. De Gucht is het daar niet mee eens.

Op oudejaarsnacht zijn in Keulen verschillende tientallen vrouwen aangevallen door jongeren met een Noord-Afrikaans of Arabisch uiterlijk. Door een onhandige uitspraak op een persconferentie gaf de burgemeester van Keulen daarop de indruk dat vrouwen deels verantwoordelijk zijn.

Dat dat laatste absoluut niet het geval is, daarover zijn voormalig eurocommissaris Karel De Gucht en activist Dyab Abou Jahjah het eens. In De Afspraak waren ze het wel oneens over de manier waarop de burgemeester over het probleem heeft gecommuniceerd.

‘Ze heeft het probleem geculturaliseerd vanaf het begin’, vindt Abou Jahjah. ‘Het gaat om een misdaad en zo moet het ook bekeken worden.’ Volgens hem is seksueel geweld een probleem dat in alle culturen voorkomt.

De Gucht repliceerde met: “Anderzijds is het ook wel een feit dat een aantal jonge moslims zich bijzonder vrouwonvriendelijk opstelt. Niet alleen in Keulen, maar ook in Brussel.’

Volgens De Gucht heeft dat te maken met de manier waarop in een groot deel van de moslimwereld wordt gekeken naar de positie van de vrouw.

Bekijk hier het volledige fragment uit De Afspraak:

(JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content