'Karel De Gucht heeft topman BBI onder druk gezet'

05/04/14 om 15:59 - Bijgewerkt om 16:49

Eurocommissaris Karel De Gucht (Open VLD) heeft Frank Philipsen, de topman van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI), onder druk proberen te zetten in zijn persoonlijk belastingdossier. Dat meldt De Tijd.

'Karel De Gucht heeft topman BBI onder druk gezet'

Karel De Gucht © Belga

Volgens de zakenkrant wil BBI-directeur Karel Anthonissen aan de hand van drie brieven bewijzen dat de grote baas van de BBI, Frank Philipsen, onder druk werd gezet door Europees commissaris De Gucht.

In de drie brieven zou De Gucht Philipsen, die ook van blauwe signatuur is, aangemaand hebben Anthonissen van zijn dossier te halen. De Gucht verweet Anthonissen onder meer partijdigheid door opiniestukken in het extreemrechtse blad 't Scheldt en op een extreemlinkse site. Dat blijkt uit een eerste brief. In een tweede brief voert De Gucht de druk op wanneer blijkt dat Anthonissen 'rustig' voortwerkt. 'U begrijpt dat ik de manier waarop de BBI dit dossier behandelt onmogelijk kan aanvaarden', luidt het. In diezelfde brief stuurt hij aan op een minnelijk akkkoord.

In een derde brief vraagt De Gucht zich af wat Anthonissen moet doen 'vooraleer een maatregel wordt genomen tegen deze figuur.'

De drie brieven werden niet ondertekend door Europees commissaris De Gucht, maar wel door 'minister van staat' De Gucht.

Victor Dauginet, advocaat van De Gucht, was volgens De Tijd niet op de hoogte van de brieven en wil er vandaag ook geen commentaar op geven. De brieven dateren van eind 2012 en halfweg 2013, het hoogtepunt van de strijd tussen de Gentse BBI en De Gucht.

De Gucht zelf ontkent de brieven niet. 'Ik ontken dat niet. Integendeel: ik sta er nog altijd 100 procent achter. En wat Karel Anthonissen daarover denkt, interesseert me niet. Ik heb er geen enkel probleem mee dat dit publiek wordt. Ik heb de brieven bewust niet ondertekend als eurocommissaris. En alle andere brieven die ik verstuur, onderteken ik als minister van 'staat', aldus De Gucht aan De Tijd.(BO)

Lees meer over:

Onze partners