Kamer komt eerste keer samen in plenaire zitting, maar halve regering afwezig

Kernkabinet van de regering-Michel © Belga Image
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

Het gekibbel over de pensioenhervorming, de Soedanese delegatie in ons land, de uitwerking van het Zomerakkoord: het parlement heeft meer dan zijn handen vol, maar op de eerste plenaire zitting van het politiek jaar moeten vanmiddag zes zwaargewichten uit de regering verstek geven.

De traditie – en de grondwet – wil dat het Federaal Parlement het politieke jaar opent op de tweede dinsdag van oktober. Dan houdt de premier normaliter ook zijn beleidsverklaring, en vraagt hij het vertrouwen van het parlement. Vorig jaar moest die State of the Union nog uitgesteld worden, omdat vicepremier Kris Peeters (CD&V) de begrotingsonderhandelingen in de laatste rechte lijn halt had doen houden. Zijn partij wou immers koste wat het kost een meerwaardebelasting realiseren, een vorm van ‘eerlijke fiscaliteit’ die volgens de christendemocraten ook nodig was om de verlaging van de vennootschapsbelasting financieel te laten kloppen.

De eerste plenaire zitting werd er zo een zonder ministers: geen enkel regeringslid kwam opdagen, al vroeg Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) de regering om toch iemand naar het halfrond te sturen. Toenmalig minister van Middenstand en Landbouw Willy Borsus (MR), die intussen minister-president van de Waalse regering geworden is, werd uiteindelijk als Chinese vrijwilliger gesommeerd. De opening van het politieke jaar voltrok zich daardoor quasi zonder inhoudelijk debat, maar wel met een stevige dosis verontwaardiging op de oppositiebanken.

Om heel andere redenen dreigt de eerste nazomerse zitting van 2017 een gelijkaardig scenario te krijgen. Vorig jaar werd beslist dat de Kamer de werkzaamheden al zou aanvatten in september. Begin deze maand gingen de commissiezittingen al van start, en vanmiddag is er de eerste plenaire vergadering. Met de langgerekte discussie over de pensioenhervorming, het incident met prins Laurent dat nog een staartje moet krijgen en de Soedanese delegatie in het Maximiliaanpark, heeft de oppositie alvast voldoende gespreksstof.

Maar een debat heeft ook nood aan een gesprekspartner – en daar wringt het schoentje. Van het kernkabinet is enkel N-VA-vicepremier Jan Jambon in het land. Premier Charles Michel (MR) is samen met Alexander De Croo (Open VLD), Theo Francken (N-VA) en Didier Reynders (MR) naar New York afgezakt om er, in de marge van een bijeenkomst van de Verenigde Naties, te lobbyen voor een Belgisch zitje in de VN-Veiligheidsraad. Een internationaal gegeerd en invloedrijk postje, waarvoor de vier regeringsleden de eerste plenaire zitting wel aan zich voorbij durven laten gaan. Maar ook Kris Peeters en Maggie De Block (Open VLD) moeten verstek geven: Peeters omdat hij een bijeenkomst van Economieministers in Zuid-Korea bijwoont, De Block omdat ze nog even van vakantie geniet nadat ze tijdens de Fipronilcrisis vroegtijdig uit verlof moest terugkeren.

Daardoor dreigt de eerste zitting ook dit jaar inhoudelijk niet zo veel voor te stellen. Vragen over de Soedanese identificatiemissie zullen vermoedelijk door Jan Jambon beantwoord worden, want het staatssecretariaat van Francken is bestuurlijk ondergebracht bij het Binnenlandse Zaken. Maar SP.A wil het evengoed hebben over het 11-jarig meisje vorige week werd opgenomen in een psychiatrische instelling voor volwassenen – een onderwerp dat normaliter voor minister De Block is. Een ander regeringslid kan haar plaats wel innemen, maar zal niet veel verder komen dan het aflezen van een door Volksgezondheid uitgetikt papiertje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content