Justitie betaalt 13 miljoen per jaar om eigen vonnissen te zien

23/07/14 om 04:41 - Bijgewerkt om 04:41

Justitie stelt het nog steeds zonder eigen databank voor vonnissen. En daarom betaalt men 13,17 miljoen euro per jaar voor juridische tijdschriften die dezelfde dienst verlenen

Justitie betaalt 13 miljoen per jaar om eigen vonnissen te zien

Rechters die hun eigen werk willen opzoeken, betalen door de neus. © BELGA

Een rapport van de commissie voor de modernisering van de gerechtelijke orde, pleit dan ook voor de oprichting van een open databank met gerechtelijke beslissingen, schrijft Le Soir. Ten gronde wijst dat rapport op een 'democratisch deficit' als gevolg van de ontoegankelijkheid van de jurisprudentie van hoven en rechtbanken. "Hoe kan je een toegankelijke justitie voor iedereen garanderen als deze jurisprudentie ontoegankelijk is? Hoe kan je het recht aanleren en uitoefenen indien niemand weer hoe justitie zich uitdrukt en tot stand komt?", vraagt de commissie zich af.

Met uitzondering van de Raad van State, het Hof van Cassatie en het Grondwettelijk Hof, die (een deel van) hun arresten online plaatsen, is de enige gratis databank de site Juridat. Die is echter erg onvolledig, wegens op vrijwillige basis aangevuld. De commissie suggereert dat een complete databank die voor iedereen toegankelijk is, zonder al te grote problemen zou kunnen worden gevoed door de griffies van de rechtbanken. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners