Joodse gemeenschap vraagt geen soldaten maar geld om zichzelf te beschermen tegen terroristen

Voorzitter van het Coördinatiecomité van de Joodse Organisaties van België Maurice Sosnowski, de Israëlische ambassadeur Jacques Revah, de Brusselse rabbijn Albert Guigui, rabbijn Rene Gutman uit Straatsburg en voorzitter van het World Jewish Congress (WJC) Ronald Lauder © BELGA

De joodse gemeenschap laat zich bijzonder kritisch uit over het Belgisch onderwijs en de manier waarop leerkrachten het hebben over hoe Israël omgaat met de Palestijnen in plaats van meer aandacht te hebben voor de holocaust. Na de dodelijke terreuraanslag tegen het joods museum vraagt de joodse gemeenschap dat de overheid instaat voor de kosten van hun beveiliging.

Nadat de Antwerpse burgemeester en informateur Bart De Wever een oproep deed aan het ministerie van Defensie om paracommando’s naar Antwerpen te sturen om de Joodse gemeenschap te beschermen tegen terroristische aanslagen, vragen de Joodse Organisaties nu zelf geld van de overheid. Volgens hen is hun bescherming al lang en goed geregeld, maar dat kost geld. Ze vragen nu dat de overheid de kosten van de beveiliging overneemt van de joodse gemeenschap.

Het Coördinatiecomité van de Joodse Organisaties van België (CCOJB) vraagt de Belgische regering om financiële steun voor de beveiliging van joodse sites in ons land. “Tot nu toe was die financiële last volledig voor de joodse gemeenschap”, zei CCOJB-voorzitter Maurice Sosnowski op een persconferentie. Hij stelde zich ook vragen bij het Belgisch onderwijs.

“Alle sites zijn goed beveiligd”, zei Sosnowski, die de Belgische overheid bedankte voor de inspanningen na de schietpartij in het Joods Museum. Niettemin dringt de joodse gemeenschap aan op financiële steun voor beveiligingsmateriaal en -personeel op joodse sites, “zoals dat in Nederland, Frankrijk en Engeland al gebeurt”.

De CCOJB en vertegenwoordigers van het Joods Wereldcongres ontmoeten ook verschillende ministers, onder wie Joëlle Milquet van Binnenlandse Zaken. Ook daar zal de vraag om financiële steun gesteld worden, klonk het. Volgens Sosnowski werd de vraag in de jaren tachtig al gesteld, maar staan wettelijke beperkingen de steun in de weg. Hoeveel geld nodig is, kon hij nog niet kwijt.

De CCOJB-topman liet zich ook kritisch uit over het Belgisch onderwijs, dat “meer aandacht moet hebben voor tolerantie, maar ook voor de holocaust”. Volgens hem wordt in onze scholen te vaak de link gemaakt met hoe Israël vandaag omgaat met de Palestijnen, “hoewel antisemitisme al eeuwenlang bestaat”. Sosnowski noemde het “ongelofelijk” dat leerkrachten in België en elders in Europa “niet beter opgeleid zijn” om “weerstand te bieden tegen dat amalgaam”. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content