Jongens stemmen rechtser dan meisjes

13/05/14 om 07:44 - Bijgewerkt om 07:44

Meer dan de helft van jongens in het laatste jaar middelbaar onderwijs geeft zijn stem aan rechts. Bij meisjes is dat veel minder.

Jongens stemmen rechtser dan meisjes

© BELGA

Meisjes in het laatste jaar van het middelbaar onderwijs stemmen uitgesproken CD&V, de jongens stemmen meer N-VA. Algemeen blijkt dat jonge mannelijke studenten rechtser stemmen dan vrouwelijke. Dat blijkt uit een peiling van Het Belang van Limburg bij duizend laatstejaars leerlingen in het middelbaar onderwijs in Limburg.

In de peiling stemmen meisjes voor het Vlaams parlement in de eerste plaats op CD&V (32 procent), dan voor SP.A (21 procent) en pas op de derde plaats voor N-VA (19 procent). Jongens stemmen eerst voor N-VA (27 procent) voor CD&V (23 procent) en SP.A (20 procent). Voor de kamer zijn de cijfers in dezelfde trend behalve dat N-VA en CD&V bij jongens gelijk scoren met 23 procent.

Meer dan de helft van de jongens stemt rechts: 51 procent geeft zijn stem aan N-VA, Open VLD of Vlaams Belang. Meisjes kiezen maar voor 37 procent rechts.

De cijfers wijken behoorlijk af van algemene peilingen die N-VA meer dan 30 procent geven, wat de partij bijna dubbel zo groot maakt als eerste opvolger CD&V. Een peiling bij studenten aan de Universiteit van Leuven gaf uitzonderlijk goede resultaten voor Groen, maar ook hier was N-VA veruit de grootste.

Politicoloog Johan Ackaert bevestigt in Het Belang van Limburg dat de resultaten in de lijn liggen van eerder onderzoek naar stemverschillen tussen mannen en vrouwen, die bij jongeren vaak nog meer uitgesproken zijn.

Onze partners