John Crombez: ‘De goednieuwsshow van de regering-Michel moet stoppen’

© BELGA

Volgens de spa-voorzitter John Crombez moeten we de cijfers over de jobcreatie onder de regering-Michel met een korrel zout nemen. “Als we enkel naar de voltijdse banen kijken, gaat het over nog geen 9.000 jobs die sinds het einde van 2014 werden gecreëerd.”

In een interview met De Tijd uit de spa-voorzitter kritiek op de beleidsmaatregelen van de federale regering. Volgens Crombez draaien de hervorming op niets uit. “De staatsschuld is groter en de begroting is in de soep gedraaid”, klinkt het.

Hij haalt in het bijzonder uit naar de extra jobs die Michel I bij de start van de regeerperiode heeft beloofd. “Elke minister roept voortdurend jobs, jobs, jobs. Maar in een maand tijd zijn 9.300 voltijdse banen verloren gegaan. Dat betekent dat in één maand meer voltijdse jobs verloren gingen dan er voltijdse jobs zijn bijgekomen onder de regering-Michel”, aldus Crombez. Volgens hem moeten we de cijfers van de Nationale Bank, die aantonen dat er sinds oktober 2014 70.000 banen zijn bijgekomen, met een korrel zout nemen.

Deeltijdse jobs

Crombez erkent dat er meer jobs bijkwamen in de privésector, maar hij maakt wel een kanttekening bij die vaststelling: “Bij de overheid gingen heel wat banen verloren. En in die 70.000 arbeidsplaatsen zit ook de aangroei van de deeltijdse banen en de seizoens- en interim-arbeid, wijzen de cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid uit.”

Daarenboven is de sp.a-voorzitter ervan overtuigd dat de taxshift zijn doel volledig voorbijschiet. “Onder andere door de hogere btw op elektriciteit betalen de gezinnen en de zelfstandigen sinds het aantreden van de regering 4 miljard euro meer belastingen. Dat geld hadden ze anders in de economie gestoken”, klinkt het. Volgens hem hebben die beslissingen de regering al 5 miljard euro gekost.

Lastenverlaging en vereenvoudiging

Crombez ziet vooral brood in een lastenverlaging voor ondernemingen van 10 procent. “Daardoor zouden er veel jobs bijkomen en stijgt de koopkracht, wat goed is voor de economie”, klinkt het. Dat is volgens hem de juiste manier om de koopkracht van de consument aan te zwengelen en de loonkosten van de bedrijven te doen zakken.

Daarnaast houdt hij de krant een pleidooi voor een vereenvoudiging van de sociale zekerheid en de fiscaliteit. “We willen alle bestaande uitkeringen vervangen door één gewaarborgd minimuminkomen van bijvoorbeeld 1.000 euro”, luidt zijn voorstel. “Tegelijk moeten we inkomsten uit kapitaal veel zwaarder belasten om de lasten op arbeid fundamenteel te verlagen.” (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content