Joëlle Milquet berispt Bart De Wever: ‘Wel geld vrijgemaakt voor deradicalisering’

Joëlle Milquet (CDH) © BELGA

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) benadrukt dat ze wel al geld heeft vrijgemaakt voor de strijd tegen radicalisering. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) stelde namelijk vast ‘van de beloofde werkmiddelen nog niets te hebben gezien.’

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) beklemtoont dat ze wel al geld heeft vrijgemaakt in de strijd tegen radicalisering. Ze reageert hiermee op uitlatingen van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). De Wever liet weten nog geen geld te hebben ontvangen.

Milquet zet daarom de puntjes op de i. Ze wijst erop dat vijf gemeenten voor de preventie van radicalisme konden rekenen op subsidies: Antwerpen, Mechelen, Brussel en Luik kregen elk 25.000 euro, Vilvoorde ontving 52.000 euro. Het KB hieromtrent werd op 4 september vorig jaar genomen en op 16 september in het Staatsblad gepubliceerd.

Preventie van radicalisme

“De gemeenten konden zelf beslissen hoe ze het toegekende geld aanwendden aan de preventie van radicalisme. Zoals voorzien door het KB (artikel 6) werd 60 procent van de som gestort bij publicatie ervan in het Belgisch Staatsblad. Op 18 december stuurde Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde, bovendien een brief aan de minister, medeondertekend door Bart De Wever, waarin hij de minister bedankt voor de extra middelen die ze ter beschikking heeft gesteld.”

De woordvoerder van Bart De Wever liet nochtans weten dat de stad Antwerpen “van de beloofde werkmiddelen voor deradicalisering voor 2014 tot nu toe nog niets heeft gezien”. “In de praktijk betekent dit dat de coördinator voor deradicalisering van de stad Antwerpen op dit moment volledig met eigen stedelijke middelen wordt betaald”, klinkt het.

‘25.000 euro is relatief’

Bovendien blijft de onduidelijkheid over de beloofde middelen groot, aangezien in een recent schrijven van het kabinet-Milquet “zelfs geen sprake meer is van een concreet financieel engagement voor dit jaar”.

De Wever voegt toe dat “een bedrag van 25.000 euro voor een stad als Antwerpen bijzonder relatief is”. “De stad kan met dat bedrag geen radicaliseringsambtenaar betalen. In Antwerpen zijn bovendien intussen meerdere ambtenaren met (de)radicalisering bezig, en ook bij de lokale politie vereist het probleem van radicalisering intussen een ruimere personeelsinzet.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content