Jodiumtabletten, in te nemen na kernramp, ‘moeten aan alle Belgen uitgedeeld worden’

Alle Belgen zouden jodiumpillen in huis moeten hebben. De pillen beschermen tegen schildklierkanker als er een nucleair ongeval in ons land zou zijn. Nu worden die pillen alleen maar verdeeld aan mensen die binnen 20 kilometer van een kerncentrale wonen. © BELGA

Jodiumtabletten moeten over het hele grondgebeid van België preventief uitgedeeld worden, en niet alleen aan inwoners van gemeenten die binnen de 20 kilometer van een grote nucleaire centrale vallen. Dat adviseert de Wetenschappelijke Raad.

Het preventief uitdelen van jodiumtabletten voor gebruik bij een kernramp gebeurt beter voor het hele Belgische grondgebied. Dat is een van de maatregelen die de Wetenschappelijke Raad voor Ioniserende Stralingen voorstelt. Ook wordt gevraagd de noodplanning uit te breiden tot een langere periode na een nucleair ongeluk. De nucleaire waakhond FANC bevestigt het nieuws waarmee de Franstalige krant L’Avenir vrijdag kwam.

De Wetenschappelijke Raad formuleerde een advies in het kader van een herziening van de nucleaire noodplannnen. Ze heeft haar advies vrijdag voorgesteld aan de raad van bestuur van het Federale Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC).

Een van de opvallendste maatregelen is de uitbreiding van de voorafgaande distributie van jodiumtabletten over het hele grondgebied. Jodiumtabletten moeten bij een kernramp zo snel mogelijk worden ingenomen. Ze blokkeren de schildklier met jodium, vooraleer radioactief jodium zich er kan ophopen.

Momenteel krijgen enkel inwoners van gemeenten die binnen de 20 kilometer van een grote nucleaire centrale vallen, deze tabletten, alsook inwoners in een kleinere straal rond kleinere nucleaire installaties.

“Dat idee (van de uitbreiding) komt er na verschillende nationale en internationale studies na de ramp in Fukushima, waarbij verschillende testen naar veiligheid zijn gebeurd, onder verschillende omstandigheden”, zegt woordvoerder Ine Wenmaekers.

“Een Duitse studie – die met de meest rigide conclusies, vinden de leden van de Wetenschappelijke Raad – stelt voor om een perimeter van 100 kilometer aan te houden voor de distributie van jodiumtabletten. Voor België betekent dat nagenoeg het hele grondgebied.”

Volgens het advies kan de distributie het best gebeuren via centrale stocks in apotheken of via distributie aan huis over het hele grondgebied. Het advies is gericht aan al wie meewerkt aan de herziening van de noodplannen, zoals het Crisiscentrum en de minister van Binnenlandse Zaken.

Zij zijn volgens Wenmaekers niet verplicht het advies te volgen. Een andere opvallende maatregel is dat het noodplan ook meer aandacht zou besteden aan de periode na een kernramp. Momenteel zou de noodplanning vooral beperkt blijven tot de periode tijdens het ongeval en meteen erna.

Calvo: ‘Jambon moet hiermee aan de slag’

Kristof Calvo
Kristof Calvo© Belga Image

Volgens Groen-Kamerlid Kristof Calvo zijn de aanbevelingen “een heel duidelijke oproep”. “Het gaat om aanbevelingen van wetenschappers uit de nucleaire sector, niet van de milieubeweging of Groen”, zegt hij. “Met deze reeks aanbevelingen moet minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) nu aan de slag. Hopelijk overtuigt het deze keer wel.”

“Al een hele tijd wordt aangekaart dat deze noodplanning beter kan en moet. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) beloofde dit al in 2011 na Fukushima. Met deze reeks aanbevelingen moet Jan Jambon nu aan de slag.”

Er is geen reden tot paniek, want de kans dat een incident zich voordoet, is eerder klein. “Maar”, besluit Calvo, “uiteraard moeten we ons wel voorbereiden, beter dan nu het geval is.”

Jan Jambon
Jan Jambon© Belga Image

Minister Jambon liet al weten dat het vrijdag gepresenteerde advies slechts een van de adviezen is die ingewonnen worden in het kader van de herziening van het noodplan. “In de loop van de komende weken wordt beslist hoe ze worden meegenomen”, zei zijn woordvoerder. (Belga/SD

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content