Jan Jambon: 'Als het is om alles te regionaliseren, wil N-VA met PVDA onderhandelen'

02/09/17 om 11:37 - Bijgewerkt om 11:37

Bron: Belga

"Laten we eerlijk zijn, een socio-economische regering kan met de PVDA onmogelijk worden gevormd. Maar als het is om de staat te hervormen, misschien." Dat zegt vicepremier Jan Jambon (N-VA) zaterdag in La Libre Belgique en La Dernière Heure.

Jan Jambon: 'Als het is om alles te regionaliseren, wil N-VA met PVDA onderhandelen'

© Belga

De N-VA is bereid met de PVDA te onderhandelen als die partij zich achter het confederalisme schaart en Wallonië en Vlaanderen alle bevoegdheden wil geven om hun eigen politiek te voeren, zegt Jambon.

"Het minste wat je kunt zeggen, is dat momenteel de zaken in beweging zijn in Wallonië", zegt Jambon. "Voor de N-VA is het niet duidelijk: met welk Wallonië gaan we na de verkiezingen moeten praten? "

Als de tendens in de peilingen zich doorzet en de PVDA in 2019 goed scoort, kan Wallonië een heuse electorale revolutie doormaken, analyseert Jambon. Als Wallonië inderdaad (extreem)links stemt én Vlaanderen centrumrechts, kunnen N-VA en PVDA samen aan de onderhandelingstafel belanden. Maar "als het is om alles te regionaliseren, is de N-VA bereid met de PVDA te onderhandelen", aldus Jambon.

Onze partners