Is ‘De Reus’ van de Bende van Nijvel na 35 jaar ontmaskerd?

De Bende van Nijvel vermoordde tussen 1983 en 1985 minstens 28 mensen. © Belga

De Luikse procureur-generaal en hoofd van het onderzoek Christiaan De Valkeneer bevestigt dat er aanwijzingen zijn, maar zegt ook dat een definitieve conclusie voorbarig is. De advocaat van enkele nabestaanden heeft zijn twijfels.

Na 35 jaar is ‘De Reus’ van de Bende van Nijvel ontmaskerd. Met dat nieuws pakken de kranten Het Laatste Nieuws, De Morgen en La Dernière Heure uit. Het zou gaan om een intussen overleden ex-rijkswachter uit Aalst en een voormalig lid van de elite-eenheid Groep Diane.

Volgens Het Laatste Nieuws nam een jaar geleden een familielid van de Aalsterse C.B. (of K.B.) contact op met de federale gerechtelijke politie. ‘Vlak voor hij in mei 2015 stierf op zijn 61ste, heeft hij zijn geheim verteld’, zei het familielid. ‘Hij was “De Reus” van de Bende van Nijvel.’ Kort na zijn bekentenis overleed de man.

‘Details over de raids waaraan hij had deelgenomen, had hij niet gegeven’, klinkt het bij de speurders. ‘Maar al vrij snel bleek dat hij niet alleen qua lichaamsbouw en lengte in aanmerking kwam, maar dat ook zijn levensloop perfect past in het plaatje van “De Reus”.’

Geen bevestiging

Christian de Valkeneer, de procureur-generaal van Luik spreekt niet over een ‘bekentenis’. Aan persagentschap Belga reageert hij: ‘Vanuit de familie is algemene maar specifieke informatie geleverd over deelneming aan feiten van de Bende. Er worden nu andere elementen verzameld. De betrokken persoon is overleden. Voor hem is juridisch de zaak gedaan. Er wordt gezocht naar andere personen.’

In Charleroi werkt momenteel nog steeds een ploeg van vijf rechercheurs op het dossier Bende van Nijvel. De Valkeneer is verheugd dat in 2015 de verjaringstermijn werd verlengd van 2×15 jaar naar 2×20 jaar. ‘Dit is een bewijs dat de verlenging nuttig is. Het laatste feit van de Bende dateert van 8 november 1985 in Aalst. Door de verlenging kunnen we nu tot 2025 werken.’

Twijfels

Peter Callebaut, advocaat van meerdere nabestaanden van slachtoffers van de bende, zegt de nodige twijfels en vragen te hebben bij de onthullingen. ‘Die bekentenis dateert van 2015. Waarom moet dat twee jaar duren. Wat zit daar nu weer achter?’, vraagt hij zich af.

De raadsman wijst erop dat het om de zoveelse ‘opflakkering’ gaat over de Bende van Nijvel. ‘En het draait telkens op een sisser uit. De nabestaanden berusten daarin. Maar natuurlijk diep van binnen hebben ze telkens wat hoop’.

‘Mijn broer’

Intussen getuigde een man uit Dendermonde anoniem in het VTM-nieuws dat zijn broer deel uitmaakte van de Bende van Nijvel. ‘Hij heeft me niet verteld dat hij “De Reus” was’, luidt het. Toch is de man zeker dat het om ‘De Reus’ gaat. ‘Ik herken ten eerste die bril. Die fysionomie. Ik heb mijn broer ook jaren gekend natuurlijk.’

Het heeft lang geduurd voor de man kon geloven wat zijn broer hem op zijn sterfbed vertelde. ‘Dat kon ik moeilijk bevatten. Ik heb dat in het begin ook een stuk genegeerd, dat kon mijn broer niet zijn. Maar vandaag ben ik formeel: dat is mijn broer’, verklaarde hij.

Dood spoor

De Bende van Nijvel pleegde tussen 1983 en 1985 een reeks bloedige overvallen in verschillende warenhuizen in ons land. Daarbij kwamen 28 mensen om het leven. De daders zijn nooit gevonden en het onderzoek zit al jaren op een dood spoor. De pistes van de Groep Diane en de Staatsveiligheid in de jaren 80 circuleren al langer in het onderzoek.

Partner Content