'IS-aanslagen in België verijdeld'

20/09/14 om 04:26 - Bijgewerkt om 11:02

Het federaal parket heeft de voorbije maanden verschillende aanslagen in België verijdeld. Die werden beraamd door ex-Syriëstrijders of sympathisanten van de terreurorganisatie IS.

'IS-aanslagen in België verijdeld'

Verhoogde beveiliging tijdens de heropening van het Joods Museum © Belga

Het federaal parket heeft de voorbije maanden verschillende aanslagen in België verijdeld. Die werden beraamd door ex-Syriëstrijders of sympathisanten van de terreurorganisatie IS. Dat meldt de krant De Tijd die verwijst naar gerechtelijke kringen. 1 op 9 teruggekeerden heeft volgens die bronnen de bedoeling om een aanslag te plegen.

Het gerecht en de veiligheidsdiensten hebben de informatie volgens de krant bewust verzwegen om de bevolking niet ongerust te maken. Maar nu bevestigen verschillende bronnen dat het gaat om aanslagen "vergelijkbaar met de aanslag die de Franse Syriëstrijder Mehdi Nemmouche pleegde tegen het Joods Museum in Brussel".

De verdachten zijn volgens de bronnen aangehouden en zitten nog altijd in de gevangenis. Over de concrete doelwitten van de verijdelde aanslagen wil niemand details geven, "om veiligheidsredenen en om de lopende onderzoeken niet te dwarsbomen", aldus De Tijd.

In één geval had het federaal parket lucht gekregen van een concreet project voor een aanslag en is meteen ingegrepen.

Het is de eerste keer dat bekend raakt dat Belgische Syriëstrijders of sympathisanten van Islamitische Staat (IS) concrete plannen hebben voor aanslagen in eigen land.

1 op 9

Volgens de bronnen van de krant zijn tot dusver ongeveer 90 strijders teruggekeerd, waarvan plusminus 1 op 9 de intentie heeft om een aanslag te plegen.

Het federaal parket heeft bevestigd dat een onderzoek rond teruggekeerde Syriëstrijders geleid heeft tot een aantal operaties en aanhoudingsmandaten, maar geeft voorts geen bijkomende informatie.

"We zullen geen verdere informatie geven. We zijn volop bezig met de problematiek van de terugkeerders. We doen dat samen met de veiligheidsdiensten en dat heeft geleid tot een aantal operaties en aanhoudingsmandaten", aldus Jean-Pascal Thoreau van het federaal parket. (Belga/RR/AVE)

Lees meer over:

Onze partners