Ingrid Lieten (SP.A) stopt met politiek

Ingrid Lieten (SP.A) verlaat de politiek © BELGA

Gewezen Vlaams minister Ingrid Lieten (SP.A) neemt ontslag uit het Vlaams Parlement om vanaf 1 maart directeur te worden van LifeTechValley. Ze beëindigt haar politieke carrière onder meer omdat oppositie voeren haar niet ligt.

Ingrid Lieten (51), een vertrouwelinge van wijlen Steve Stevaert, kreeg nationale bekendheid als directeur-generaal van de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn. Ze bekleedde die functie vanaf 2002 en voerde mee het beleid rond de basismobiliteit uit. Ze kreeg er erkenning voor en werd verkozen tot overheidsmanager van het jaar.

In 2009 werd Lieten verrassend Vlaams minister in de regering-Peeters II (CD&V, SP.A, N-VA). Hoewel ze niet op een verkiezingslijst had gestaan, duidde toenmalig SP.A-voorzitster Caroline Gennez Lieten aan als viceminister-president. Ze kreeg de bevoegdheden wetenschappelijk onderzoek, innovatie, media en armoedebeleid.

Lieten werd ook het boegbeeld voor de partij in Limburg.

‘Doe-mens’

Bij de verkiezingen van 2014 werd Lieten verkozen in het Vlaams Parlement, maar de SP.A verzeilde in de oppositie.

Lieten verlaat nu de politiek. “Ik ben meer een doe-mens, oppositie voeren is niet zo mijn ding. Daarom maak ik nu plaats voor een nieuwe, jonge kracht”, zegt Lieten aan Belga.

Wie Lieten in het Vlaams Parlement opvolgt, is nog niet duidelijk. Joke Quintens is in principe eerste opvolger, voor Bert Moyaers.

LifeTechvalley is een nieuw platform en samenwerkingsverband van universiteiten, hogescholen, bedrijven en instanties uit de zorgsector. De vzw moet innovatie in de ouderenzorg aanmoedigen, nu de vergrijzing volop speelt.

“We worden met z’n allen ouder, wat goed is, maar we moeten ervoor zorgen dat iedereen kwaliteitsvol ouder kan worden. Daarom willen we met een goeie driehoekwerking tussen kenniscentra, bedrijven en zorgsector innovatie mogelijk maken”, aldust Lieten

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content