Incidenten bij het spoor volgen elkaar op, Bellot eist uitleg

© flows

Minister van Mobiliteit Francois Bellot (MR) wil dat de spoorbedrijven NMBS en Infrabel tekst en uitleg geven over de opeenvolgende incidenten bij het spoor die de afgelopen dagen tot grote vertragingen hebben geleid. De MR-minister heeft daarvoor een brief gestuurd naar de ceo’s van beide bedrijven.

De voorbije dagen draaide het treinverkeer verschillende keren in de soep na incidenten. ‘Deze morgen (dinsdagochtend, red.) was er opnieuw een probleem in en rond Brussel door de seininrichting. De incidenten volgen elkaar op en op sommige lijnen is de situatie echt niet goed’, minister Bellot. De MR-minister pleit er in zijn brief aan de NMBS en Infrabel voor ‘om voor elke lijn een verantwoordelijke aan te stellen die specifiek belast zal worden voor het opvolgen van de stiptheid voor een bepaalde lijn’. ‘Op die manier kan er specifieke opvolging per lijn gegarandeerd worden’, aldus Bellot.

De MR-minister wil alvast snel duidelijkheid. Een analyse moet ook snel duidelijkheid scheppen wanneer de spoorbedrijven wel of niet zelf verantwoordelijk zijn voor de problemen. Soms ligt de oorzaak namelijk ook extern, denk aan het probleem van spoorlopers. Eén spoorloper op de drukke Brusselse Noord-Zuidas is bijvoorbeeld al voldoende om het spoorverkeer voor duizenden passagiers in het honderd te laten lopen.

Partner Content