In beeld: ‘Slapen, werken, slapen. Dat is mijn leven kort samengevat’

Rafael, Poolse kraanbestuurder © Diego Franssens

Aan de Steenkaai in Vilvoorde verrijst langzaamaan een nieuwe woonwijk. Al meer dan een jaar wonen er Poolse bouwvakkers in containers naast de bouwwerf.

“Ik sta op om zes uur, drink hier een koffie en steek de straat over naar mijn werk. ’s Avonds ben ik op één minuut thuis”, vertelt Rafaël, een Poolse kraanbestuurder. Hij verblijft al bijna veertien maanden in de containers naast de bouwwerf aan de Kruitfabriek in Vilvoorde. Om de vijf weken keert hij een week terug naar Polen.

Hij woont er met enkele andere Polen. De containers zijn opgedeeld in verschillende ruimtes en voorzien van ramen. De werklui hebben een keuken, verwarming, tv, elektriciteit, internet en een container waar ze kunnen douchen. Centraal tussen de blokken staat een bbq die ze de voorbije zomer wel eens gebruikten.

“Wij wonen met vijf in één container naast de werf. Nu wonen hier behalve Poolse, ook nog Hongaarse en Russische bouwvakkers. Tijdens de ruwbouwwerken waren er ook veel Portugezen.”

In beeld: 'Slapen, werken, slapen. Dat is mijn leven kort samengevat'
© Diego Franssens

“Alleen Poolse werklui slapen er”, reageert Benny Dieleman van Vilvoorde Development die de werf leidt voor bouwheer Matexi. Dieleman: “Een tijd lang verbleef er een dertigtal mensen, nu staan de meeste containers leeg. Zelf was ik geen vragende partij voor die containers, die kwamen er op vraag van onze Poolse onderaannemer.” Nieuw is de praktijk niet. Dieleman heeft enkele jaren geleden nog wooncontainers gebruikt voor een andere werf.

Sociale controle

Werklui moeten ook slapen

Gebruiken ze containers omdat dat goedkoper is? “Nee, volgens de onderaannemer vergemakkelijkt dit vooral het transport”, zegt Dieleman. “We hebben hiervoor goedkeuring gevraagd. Na controle door de sociale inspectie hebben we nog enkele aanpassingen gedaan.” Op zich vindt Dieleman de wooncontainers naast de werf “een goede zaak.” “Het zorgt voor enige sociale controle op je werf buiten de werkuren.”

Gregor, Poolse ijzervlechter
Gregor, Poolse ijzervlechter© Diego Franssens

“Als alle sociale regels gevolgd zijn, de gemeente verwittigd is, de huisvesting in orde is en er geen overlast is, zie ik geen probleem”, reageert Freddy Thuysbaert, adjunct-directeur van de Confederatie Bouw Vlaams-Brabant. “Werklui moeten ook slapen. Als ze uit het buitenland komen, kan hun werkgever ze te slapen leggen in een hotel, een huis, appartement, maar ook in een container.”

Mariuz, Poolse timmerman
Mariuz, Poolse timmerman© Diego Franssens

Eerste voorwaarde is dat ze aan alle sociale regels voldoen. “Ze moeten een A1-document hebben van hun sociale inschrijving in hun land van herkomst. Voor de werken starten, moeten buitenlandse werklui zich aanmelden op de Limosawebsite van de sociale zekerheid. Ze moeten een onderaannemingscontract hebben, een identiteitskaart en zich aanmelden bij de gemeente waar ze verblijven.”

Thuysbaert heeft geen weet van andere werven met wooncontainers. “Wij zijn tegen elke vorm van mensenhandel of uitbuiting waarbij buitenlandse werklui in slechte omstandigheden moeten wonen of werken. Ik heb ooit gehoord dat werklui in slaapzak op een werf sliepen. Dat kan uiteraard niet. Maar met een uitgeruste wooncontainer met stromend water, verwarming en elektriciteit is niets mis.” (Nathalie Carpentier)

In beeld: 'Slapen, werken, slapen. Dat is mijn leven kort samengevat'
© Diego Franssens
In beeld: 'Slapen, werken, slapen. Dat is mijn leven kort samengevat'
© Diego Franssens
In beeld: 'Slapen, werken, slapen. Dat is mijn leven kort samengevat'
© Diego Franssens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content