Hypothecaire aftrek: 'Effen rekeningen maken goede vrienden'

24/01/12 om 16:34 - Bijgewerkt om 16:34

Er is nog niets geregeld in verband met de verdeling van de federale middelen voor de hypothecaire aftrek over de gewesten, zegt Brussels minister van Begroting Guy Vanhengel.

Hypothecaire aftrek: 'Effen rekeningen maken goede vrienden'

© ImageGlobe

Wat een soep. De zesde staatshervorming voorziet in de overheveling van het woonbeleid naar de gewesten, de federale belastingkorting voor hypothecaire leningen inbegrepen. Vorige week berichtte La Libre Belgique dat Vlaanderen daarvan de dupe wordt. In Wallonië maar vooral in Brussel zou dan weer de kassa rinkelen. Volgens La Libre en Waals minister van Begroting André Antoine (CDH) zouden de federale middelen namelijk worden verdeeld op basis van het aandeel van de gewesten in de personenbelasting, en niet, wat logischer lijkt, op basis van het aantal gekochte woningen of aangegane woonkredieten. Resultaat volgens Antoine? Een verlies voor Vlaanderen ten opzichte van de huidige situatie van circa 61 miljoen euro. Wallonië en Brussel zouden respectievelijk 13 miljoen euro en 48 miljoen euro winnen.

Brussels minister Guy Vanhengel is daar niet zo zeker van. Wat vaststaat, is dat de drie gewesten het huidige belastingvoordeel voor lopende leningen (en voor voorafgaand aan de overdracht van het woonbeleid afgesloten nieuwe leningen) onverkort zullen continueren. Althans, dat hebben de drie gewesten plechtig beloofd.

Het belastingvoordeel blijft dus behouden, maar de discussie over de verdeelsleutel van de federale middelen staat volgens Vanhengel nog nergens. 'Daarover moeten de bevoegde regionale ministers nog met de federale regering om de tafel, om dat grondig voor te bereiden. Er is nog niets geregeld.' Guy Vanhengel wil ook niet blind varen op de cijfers die zijn collega Antoine naar voren schuift. 'Ik weet niet of ze kloppen. Antoine kan wel van alles beweren, ik wil dat zelf eerst eens allemaal becijferen. Brussel wil ook niet meer dan wat Brussel toekomt, want dat betaal je dan weer in een ander dossier', aldus Vanhengel.

Volgens de Brusselse minister kan het echt niet de bedoeling zijn dat iemand 'de jackpot wint' met de hypothecaire aftrek. 'De middelen moeten eerlijk, volgens de reële behoeften worden verdeeld. Brussel wil een correcte verdeelsleutel: effen rekeningen maken goede vrienden. Misschien is de personenbelasting een goede verdeelsleutel, maar misschien ook niet. Rustig aan dus. Het is veel te vroeg om bedragen te communiceren.'

Het zou volgens Vanhengel een goede zaak zijn indien iedereen ermee ophield 'voorbarig allerlei dingen in de krant te toeteren', want dat zaait alleen verwarring. 'De overdracht van de hypothecaire aftrek zal maanden overleg vergen, net zoals destijds met de registratierechten en de successierechten', besluit de Brusselse minister. Er is nog wat werk aan de zesde staatshervorming, zo veel is duidelijk. (HR)

Onze partners