Huishouden blijft stereotiep: hij klust, zij poetst

© Thinkstock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Vrouwen nemen niet alleen nog steeds het merendeel van de huishoudelijke taken op zich, de aard van de taken is ook nog altijd erg gendergekleurd. Dat blijkt uit een onderzoek van kenniscentrum ILIV naar thuis en thuisgevoel bij 4143 Belgen.

Hij klust, zij poetst. Hij zet het vuilnis buiten, zij zorgt voor de kinderen. Hij gaat naar het ecopark, zij wast en strijkt. Dat is in een notendop de taakverdeling anno 2013 tussen man en vrouw in het huishouden.

Vrouwen (20 procent) zijn dan ook minder tevreden met de verdeling van de huishoudelijke taken. Bij mannen is dat slechts 1 op de 20. Vrouwelijke veertigers zijn het minst tevreden. Niet toevallig is dat ook de levensfase waarin gezin, carrière én huishouden op kruissnelheid zijn gekomen.

Bovendien worden huishoudtaken al op jonge leeftijd, en van thuis uit, gedefinieerd als mannelijk of vrouwelijk. Zo blijkt dat thuiswonende studenten (15+) goed meehelpen in het huishouden, en belangrijker, dat jongens én meisjes evenveel bijdragen. Toch zien we ook hier dezelfde stereotypen opduiken, met uitzondering van babysitten op broertjes of zusjes, of hulp bij het huiswerk.

Zegt hij/zegt zij

Er is ook een duidelijk verschil in hoe mannen en vrouwen de huishoudlast ervaren. Mannen vinden vaker dat ze ‘samen taken doen’. Vrouwen vinden vaker dat ze er alleen voor staan. Het grootste punt van discussie tussen mannen en vrouwen zijn de kinderen en de praktische zorg die daarbij komt kijken. Daarover zijn de meningen het sterkst verdeeld. Zo zegt 55 procent van de mannen dat zij en hun partner samen (evenveel) zorgen voor noodopvang, maar is slechts 31 procent van de vrouwen het met hen eens.

ILIV is een kenniscentrum over thuis dat met de steun van IKEA onderzoek doet naar het belang van een thuis en het thuisgevoel in België. Dit onderzoek werd in 2013 online uitgevoerd bij 4143 respondenten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content