Huiselijk geweld: 40.000 klachten leiden tot 34 huisverboden

Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) © BELGA

Elke dag lopen in België 110 klachten over huiselijk geweld binnen bij de politie. Toch kregen de voorbije drie jaar amper 103 daders een tijdelijk huisverbod opgelegd. In één op de drie gevallen werd dat verbod ook nog eens overtreden. Twee parlementsleden vragen een strengere aanpak.

Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Liefst 40.000 slachtoffers hebben vorig jaar een klacht ingediend over huiselijk geweld, blijkt uit het antwoord van justitieminister Koen Geens (CD&V) op parlementaire vragen van Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) en Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD. “Maar wat blijkt? Dat jaarlijks slechts 34 plegers van intrafamiliaal geweld een tijdelijk huis- en contactverbod krijgen opgelegd”, zegt Lahaye-Battheu: “Hallucinante cijfers”.

Nochtans kunnen parketten er door een wet uit 2012 onmiddellijk voor zorgen dat een dader tien dagen thuis weg moet blijven en dat hij (of zij) in die periode ook geen contact mag hebben met de slachtoffers, althans als hij (of zij) een ernstig gevaar vormt voor de huisgenoten. “Maar veel magistraten weten nog altijd niet dat die wet bestaat”, aldus Lahaye-Battheu.

Genegeerd

Bovendien zijn er grote regionale verschillen. “In sommige arrondissementen wordt het huisverbod af en toe toegepast, in andere nauwelijks”, voegt Kristien Van Vaerenbergh eraan toe. “Daar komt nog eens bij dat een op de drie plegers dat tijdelijk huisverbod negeert. In twee op de drie gevallen werden die dossiers van overtreding geseponeerd.” De parlementsleden vragen dat justitieminister Geens de wet dringend meer bekendheid geeft bij de parketten in ons land.

Het kabinet Geens laat weten dat het aantal opgelegde huisverboden “inderdaad laag ligt”, en dat er een evaluatie aan de gang is die volgend jaar wordt afgerond.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content