Huisartsen klagen aan dat er geen geld is voor euthanasie

© Belga

Het Syndicaat van Vlaamse huisartsen treedt de noodkreet van de Leif-artsen bij. De huisartsen vragen dat er geld wordt vrijgemaakt voor de uitvoering van euthanasie.

Levenseindespecialist Wim Distelmans klaagt aan dat de uitvoering van euthanasie te vaak wordt doorgeschoven naar de zogenaamde Leif-artsen. Dat zijn artsen die andere dokters bijstaan. Zo zijn er maar 400. Ze zijn overbevraagd en worden niet betaald. ‘Dat is hallucinant,’ zegt Distelmans, ‘want er gaat als snel drie tot vier uur werk in zo’n tweede consult.’

‘Huisartsen willen ook bij euthanasie hun rol opnemen’

De Leif-artsen krijgen met hun klacht de steun van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen. ‘Zowel de palliatieve zorg als ook alle beslissingen die bij een naderend levenseinde horen – inclusief de vraag naar euthanasie – maken deel uit van het zorgproces waar huisartsen hun centrale rol willen in opnemen, ‘ zegt voorzitter Herman Moeremans.

‘De stiefmoederlijke behandeling van palliatieve zorg – en nu ook de zorg die ook LEIF-artsen kunnen bieden – is dezelfde stiefmoederlijke behandeling die ook de huisartsgeneeskunde in het Belgische gezondheidszorgmodel ten deel valt.’

‘Beter betaling voor uitvoering van euthanasie’

‘Een betere betaling zowel voor het consult van tweede arts bij euthanasievraag als ook voor het uitvoeren van een euthanasie is nodig. Niet alleen de LEIF-arts (vele LEIF-artsen zijn immers ook huisartsen) maar ook de eigen huisarts zal op die manier beter gewaardeerd worden. Er komt zo ook meer ruimte opdat ook de eigen huisarts voldoening krijgt bij de tijdsinvestering in deze zorg, zorg die tegelijk zeer intens is en veel tijdsinvestering vraagt!’

‘Betaling tweede arts niet voor morgen’

De tweede arts, die krachtens de euthanasiewet advies moet geven bij euthanasie, heeft recht op een vergoeding van 160 euro, maar de uitbetaling daarvan is niet voor morgen. Pas volgende week verschijnt op de website van het Riziv een oproep tot kandidaturen voor de organisatie die zal optreden als tussenpersoon tussen de behandelende en de adviserende arts. De kandidaturen moeten binnen zijn binnen de 90 dagen na de oproep, waarna het Riziv een keuze kan maken. Het zal dus nog een aantal maanden duren voor de adviserende artsen vergoed kunnen worden, zo gaf Ludwig Moens van de Communicatiecel van het Riziv aan Belga toe.

De vergoeding zal worden uitbetaald door een organisatie die optreedt als tussenpersoon tussen de behandelende en adviserende arts. Die organisatie kan gevormd worden door verschillende vzw’s die actief zijn rond de problematiek van het levenseinde. De organisatie kan maximaal 10 euro van de vergoeding, vastgelegd op 160 euro, afhouden.

Ludwig Moens kondigde aan dat de oproep tot kanditaturen volgende week verschijnt op de website van het Riziv. Kandidaten hebben dan 90 dagen tijd om zich aan te melden, wat inhoudt dat de keuze niet vroeger dan oktober zal kunnen gebeuren. Eventueel zouden vergoedingen onder bepaalde voorwaarden met terugwerkende kracht tot 1 januari 2012 uitbetaald kunnen worden, aldus nog Moens.

Terwijl zowel huisartsen als Leif-artsen klagen over de uitvoering van de huidige euthanasiewet, maken de meerderheidspartijen ruzie over de uitbreiding van die wet naar euthanasie voor minderjarigen. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content