Hongerstakers stoppen actie na 102 dagen

24/04/12 om 11:53 - Bijgewerkt om 11:53

De hongerstakers op de Vrije Universiteit Brussel (VUB) zijn na 102 dagen gestopt met hun actie.

Hongerstakers stoppen actie na 102 dagen

© Reuters

De groep hongerstakers op de Vrije Universiteit Brussel (VUB) zijn na 102 dagen gestopt met hun actie. Dat meldt VUB-rector Paul De Knop en wordt bevestigd door Els Cleemput, woordvoerster van staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maggie De Block (Open Vld)."We zijn alvast opgelucht dat de groep hongerstakers hun leven niet meer op het spel zetten om op die manier een verblijfs- en werkvergunning te bekomen", vult Sicco Wittermans, woordvoerder van de VUB aan.

Ook op het kabinet van staatssecretaris De Block luidt het dat de groep nu allereerst de kans moeten krijgen om lichamelijk op krachten te komen. "Ik wil wel benadrukken dat deze groep niets meer of minder zal krijgen dan elke andere uitgeprocedeerde vreemdeling", voegt woordvoerster Els Cleemput toe.

Intussen meldt priester Daniel Alliët van het Kollektief Sans-Papiers VUB dat er een overleg staat gepland met de Dienst Vreemdelingenzaken. "Gisteravond was er nog een vergadering met de hongerstakers waarop de groep rond 22 uur besliste om er een punt achter te zetten omdat de actie te gevaarlijk werd voor hun gezondheid. Ze zijn samen begonnen en hebben besloten om samen hun actie te beëindigen. We houden wel een stok achter de deur als het overleg met DVZ niets oplevert", aldus Alliët.

102 dagen geleden begonnen 23 mensen zonder papieren aan een hongerstaking om een verblijfsvergunning van een jaar en een werkvergunning te eisen. (Belga/TE/INM)

Lees meer over:

Onze partners