Homans: 'Alle lokale besturen moeten een ethische clausule opnemen'

20/05/15 om 19:55 - Bijgewerkt om 19:55

Alle lokale besturen zullen op vraag van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) een ethische clausule moeten opnemen in hun bestekken. Dat als reactie op onder andere het gebruik van stenen uit groeves waar sprake is van kinderarbeid.

Homans: 'Alle lokale besturen moeten een ethische clausule opnemen'

Liesbeth Homans © Belga

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) gaat alle lokale besturen vragen een ethische clausule op te nemen in hun bestekken. Dat heeft de minister in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Tine Soens (SP.A) en Wouter Van Besien (Groen) over de berichten rond de kasseien in ons land die door kinderen in India worden gekapt.

'Schandelijk anno 2015'

De Standaard lanceerde deze week een dossier dat aan het licht bracht hoe België stenen gebruikt die afkomstig zijn uit steengroeves waar kinderarbeid nog altijd in zwang is. N-VA-minister Homans werd in het Vlaams Parlement gevraagd welke acties Vlaanderen kan nemen om dat in de toekomst te vermijden.

Volgens Homans is er meteen overleg geweest met de betrokken sector, met name de Federatie voor Belgische Natuursteengroothandels (Febenat). "Zij hebben ons verzekerd dat zij hun schouders willen zetten onder onze engagementen", aldus Homans. Bedoeling is dat in de bestekken van de Vlaamse overheid en in die van de lokale besturen een ethische clausule wordt opgenomen. Homans: "Zal dat alles oplossen? Neen. We moeten verder gaan. Ik ben het absoluut met u eens: het is schandelijk dat we anno 2015 over deze problematiek in het Vlaams Parlement moeten debatteren, met dien verstande dat ik uw vraag zeer terecht vind".

Kledingsector

De N-VA-minister wil het debat ook verder "opentrekken". Dit gaat over meer dan alleen kasseien. Het gaat over allerlei risicovolle sectoren, zoals ook de kledingsector", klonk het. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners