Hoe vuil is de Antwerpse diamant?

© Reuters

De Antwerpse diamantair Erez Daleyot onderhandelde over een contract met de in Frankrijk veroordeelde wapenhandelaar Arcadi Gaydamak en zette een wereldwijd netwerk van bedrijfjes op.

Hij werkte ook samen met Amerika’s grootste diamantbedrijf Lazare Kaplan International, dat beweert aan de samenwerking 100 miljoen dollar ‘verloren’ te hebben.

Bij het Antwerpse parket loopt een grootschalig onderzoek naar witwaspraktijken door Antwerpse diamantairs. Een van de geviseerde diamantairs is Erez Daleyot, een Antwerps diamantair van Israëlische afkomst, die ook zichthouder is van de Zuid-Afrikaanse diamantgigant De Beers en erg actief is in Angola.

Zijn naam staat op de lijst van de in 2009 gestolen files van superrijke klanten bij de Zwitserse afdeling van de Britse bank HSBC. Een lijst die eerst aan de Franse justitie, en vervolgens aan de Belgische belastingdiensten werd doorgespeeld.

De naam van Daleyot is ook bekend bij de Israëlische politiediensten. Hij duikt er eerder toevallig op in een politiedossier tijdens een schaduwoperatie van wapenhandelaar Arcadi Gaydamak. De laatste wordt geschaduwd in verband met een zaak van witwaspraktijken. Uit gerechtelijke documenten blijkt dat Gaydamak aan Erez Dalayot tijdens een afgeluisterd telefoongesprek vraagt om voor hem op te treden en samen een project in Angola uit te voeren, ter waarde van 300 miljoen dollar.

Gaydamak is geen kleine garnaal. In 2000 werd tegen hem in opdracht van de Fransen een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd vanwege zijn betrokkenheid bij Angolagate. Op het hoogtepunt van de burgeroorlog in Angola zou hij aan dat land wapens geleverd hebben zonder de officiële goedkeuring van het Elysée.

In Israël moet Gaydamak zich ook voor de rechtbank verantwoorden op verdenking van witwaspraktijken in verband met de verkoop van de Nederlandse chemiegroep Therphos.

Daleyot werkte ook samen met de jetset-Amerikaan Maurice Tempelsman, een van de partners van Jackie O en de eigenaar van Amerika’s grootste diamantbedrijf, Lazare Kaplan International (LKI). Beiden investeerden in een diamantbedrijfje Gulfdiam, met kantoren in onder meer Dubai en Angola. LKI beweert aan de samenwerking ongeveer 100 miljoen dollar verloren te hebben.

Gulfdiam is geen alleenstaand bedrijf. Dat blijkt uit gerechtelijke documenten van de zuidelijke districtsrechtbank van New York (februari 2011). Het hangt via kruisverbanden samen met een kluwen van bedrijven en bedrijfjes, die telkens weer in handen zijn van en gecontroleerd worden door Erez Daleyot.

Vooraleer Angolese diamanten en geld in de Schupstraat in Antwerpen aankomen, hebben ze dan ook een hele reis achter de rug. Kennelijk worden de goederen opeenvolgend door de verschillende bedrijven gefactureerd. Men kan zich hardop afvragen hoe vuil het geld of de diamanten wel zijn, dat ze via drie of vier verschillende landen getransfereerd moeten worden voor ze België binnenkomen.

Daleyot, naar verluidt ‘een gewone jongen’ die in de jaren tachtig naar België afzakte, heeft zijn netwerken door de jaren heen breed uitgespreid.

Helaas had Daleyot ‘slechte’ vrienden. Tot zijn partners behoren ook David Salama. Salama, volgens de Franse pers een notoir witwasser die in één adem genoemd wordt met Alexandre Guerini. Die werd gearresteerd op 1 december 2010 in Marseille op verdenking van witwaspraktijken en fraude. Salama blijkt ook een spil in het netwerk van bedrijven van Erez Daleyot. Om een deel van diens bedrijven te beheren, richtte Salama in 2003 de Equalia Group op, geregistreerd in Liechtenstein.

Daleyot werd al langer geviseerd. Ook een afdeling van HSBC, Guyerzeller Trust Company, had in 2009 vragen bij de afkomst van het vermogen van Erez Daleyot, zoals blijkt uit briefwisseling. De Bijzondere Belastinginspectie en het parket hopen meer duidelijkheid te kunnen scheppen. (IVD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content