'Het zou kunnen dat Dexia nog eens 1 of 2 miljard moet vragen' (Karel De Boeck)

16/04/14 om 06:43 - Bijgewerkt om 06:43

Bron: Knack

Ceo Karel De Boeck moet bij Dexia het verlies tot een minimum proberen te beperken. Al zit daar wat marge op: het zal 'tussen de nul en de 40 miljard' bedragen. Knack sprak met hem over de moeilijkheidsgraad van zijn opdracht, de heisa over zijn loon en de bezorgdheid van zijn moeder. Een fragment.

'Het zou kunnen dat Dexia nog eens 1 of 2 miljard moet vragen' (Karel De Boeck)

Karel De Boeck, de ambulancier van Dexia © Imagedesk/Dieter Telemans

Andere restbanken moeten van Europa snel worden opgedoekt, Dexia krijgt daarvoor meer tijd. Waarom?

De Boeck: Omdat de Europese Commissie begrepen heeft dat Dexia veel schade zou veroorzaken bij een snelle liquidatie. Bij veel andere restbanken is het probleem dat de kredieten van slechte kwaliteit zijn en dat de terugbetaling ervan hoogst twijfelachtig is. Bij Dexia ligt dat anders. Wij zijn een restbank omdat onze financiering niet stabiel was, Dexia was te zeer afhankelijk van andere banken die geen vertrouwen meer hadden in Dexia. Met onze kredieten lopen we niet zo veel risico, 86 procent daarvan is van goede kwaliteit. En van de resterende 14 procent leunt nog eens de helft aan bij die goede kredieten. Er is vandaag dan ook geen enkele restbank die zo veel kredieten heeft van zo'n goede kwaliteit. Die nu halsoverkop van de hand doen, zou veel geld kosten: tussen de 30 en de 50 miljard euro. Het is dus verstandiger om geduld te oefenen, zodat we in de loop van de jaren zoveel mogelijk geld terugkrijgen. De enige voorwaarden daarvoor zijn: Dexia moet nog bestaan als de kredieten aflopen, de ontlener moet er ook nog zijn, en ondertussen moeten we over voldoende geld beschikken om te kunnen werken en alles draaiende te houden.

Dexia moet dan nog bestaan, zegt u. Eind februari verklaarde u dat het gevaar voor een faillissement van Dexia met tientallen miljarden aan verliezen voor België en Frankrijk geweken was. Kan Dexia echt niet meer failliet gaan?

De Boeck: Alles kan natuurlijk failliet gaan, maar ik zou het toch wel wat positiever willen houden.

Zal de Belgische overheid ooit nog met geld over de brug moeten komen voor een nieuwe kapitaalverhoging bij Dexia?

De Boeck: Iedereen zou dat graag weten, maar niemand weet dat. Meer nog: niemand kán dat weten. Dexia heeft kredieten verstrekt met een looptijd van 30 jaar en meer. Over zo'n lange termijn kun je geen zinvolle uitspraken doen.

Zo'n kapitaalverhoging is dus niet uitgesloten?

De Boeck: Het zou kunnen dat Dexia in de loop der jaren nog eens 1 of 2 miljard moet vragen. Natuurlijk is dat zeer veel geld, maar het zal hoe dan ook beduidend minder zijn dan wat het ons allemaal zou hebben gekost als we Dexia onmiddellijk hadden opgedoekt.

Het volledige interview met Karel De Boeck leest u deze week in Knack.

Lees meer over:

Onze partners