Herontdek de Belgische abstracten

30/09/13 om 15:34 - Bijgewerkt op 02/10/13 om 11:18

De Antwerpse galerie Callewaert-Vanlangendonck verricht museaal werk door het herontdekken van de Belgische abstracten, nu met een schitterende expo van Luc Peire.

Herontdek de Belgische abstracten

Luc Peire © GF

Galeristen Yoeri Vanlangendonck en Brecht Callewaert doen eigenlijk het werk van een museum. Tegenwoordig hebben veel musea nog enkel oog voor de hedendaagse kunst, ze laten zelfs het recente verleden aan zich voorbij gaan. Dat merk je zowel in de kunst als de design. Belgische kunstenaars en ontwerpers die in de jaren '50 en '60 toonaangevend waren, ook internationaal, krijgen momenteel amper museumaandacht. Terwijl het aantal verzamelaars groeit en ook de galeries dit werk overal opkopen en promoten. De galerie Callewaert-Vanlangendonck is een mooi voorbeeld. Na expo's over Guy Vandenbranden, Mark Verstockt en Gilbert Swimberghe, brengen ze nu een expo over Luc Peire (Brugge, 1916 - Parijs, 1994).

Mag Peire dan minder bekend zijn bij jonge verzamelaars, destijds was hij een internationale naam in de abstracte kunst. Hij begon, zoals wel meer kunstenaars, als expressionist, maar evolueerde al snel tot een uitgebalanceerde abstracte stijl. Hij verhuisde naar Parijs waar hij in contact kwam met ondermeer Eduardo Westerdahl, Alberto Sartoris, Josep Maria Subirachs, Michel Seuphor, Leo Breuer en Mathias Goeritz.

In de jaren '60 had hij veel succes met zijn optische experimenten, zoals de "Spiegel-environments", spiegelkamers waarin je kon stappen om zijn oneindige werken te bewonderen. Peire maakte een internationaal parcours en zijn werk overal verspreid. Momenteel groeit er weer aandacht voor zijn werk. Deze expo is een welkom initiatief en gebeurt in samenwerking met de Stichting Luc Peire uit Knokke, waar je trouwens zijn atelierwoning kunt bezoeken. (PS)

De expo Luc Peire loopt van 3 oktober tot 23 november in Galerie Callewaert-Vanlangendonck, Wolstraat 21 te 2000 Antwerpen.

Lees meer over:

Onze partners