Herman Van Rompuy pleit voor rijkentaks

23/11/14 om 17:55 - Bijgewerkt om 18:05

Afscheidnemend voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy vindt dat de de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen.

Herman Van Rompuy pleit voor rijkentaks

Herman Van Rompuy, ervaringsdeskundige © Belga

"De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen." Dat zei Herman Van Rompuy (CD&V) zondag in het VTM NIEUWS, over het voorstel van zijn partij om een rijkentaks in te voeren. "De gevraagde inspanningen moeten evenwichtig worden verdeeld," luidde het.

Binnen de federale meerderheid werd de afgelopen week een discussie gevoerd over de zogenaamde vermogenswinstbelasting, een soort van rijkentaks. Die staat niet in het regeerakkoord, maar coalitiepartij CD&V, de partij van Van Rompuy dus, is er wel vragende partij voor.

Rechtvaardigheid

Van Rompuy, die benadrukte dat hij niet meer actief is in de Belgische politiek en ook niet van plan is terug te keren, wilde wel iets kwijt over het te voeren beleid in ons land. Hij verwees in dat verband naar de maatregelen van de regeringen uit de jaren tachtig en negentig van zijn partijgenoten Martens en Dehaene.

"Als er inspanningen gevraagd worden, moeten die zo evenwichtig mogelijk gespreid worden over alle inkomenscategorieën. Als men het gevoel heeft dat dat vandaag niet het geval zou zijn, moet men openstaan voor een discussie om dat evenwichtiger te maken. Dat verhoogt het draagvlak en dan kan men in de toekomst daadkrachtiger optreden. Iedereen moet het gevoel hebben dat rechtvaardigheid is geschied en dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen", aldus Van Rompuy.

De richting van de regering-Michel is de goede richting'

Op de vraag of hij niet liever een CD&V-er aan het hoofd van de Belgische regering had gezien, antwoordde Van Rompuy behoedzaam: "We hebben een premier, en we hebben een regering die verantwoordelijkheid durft te nemen. Als dat niet zou gebeuren, herwint België de competitiviteit niet en zouden we aan het einde van de rit minder groei en meer werklozen hebben dan in het buitenland. Dus de richting die gevolgd wordt, is de goede richting." (VTM/BO)

Lees meer over:

Onze partners