Live Herlees: Trump bezoekt België

25/05/17 om 08:52 - Bijgewerkt om 21:27

De Amerikaanse president riep de NAVO-lidstaten om minstens 2 procent van hun bbp bij te dragen aan de financiering van de NAVO. "Alleen zo kunnen wij het hoofd bieden aan de terreurdreiging", klinkt het.

Herlees: Trump bezoekt België

© BELGA

 • Niels Saelens

  Trump heeft het land verlaten

  Trump is omstreeks 21 uur aan boord van Air Force One vertrokken vanop de luchthaven in Melsbroek, stelt Belga ter plaatse vast.

 • Niels Saelens

  Macron vroeg Trump geen "overhaaste beslissing" over klimaatakkoord van Parijs te nemen

  Macron heeft donderdag Washington gevraagd om geen "overhaaste beslissing" te nemen over het klimaatakkoord van Parijs. Dat zei hij tijdens een persconferentie na afloop van zijn ontmoeting met VS-president Donald Trump.

  "Ik heb respect voor het feit dat hij het akkoord van Parijs opnieuw bekijkt", zei Macron. "Maar mijn wens is dat de Verenigde Staten geen overhaaste beslissing nemen over die kwestie."

  "Ik heb hem herinnerd aan het belang van het akkoord voor ons, het belang van die engagementen voor de internationale gemeenschap", zei Macron, als antwoord op een vraag tijdens een gezamenlijke persconferentie met de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. "Het is onze collectieve verantwoordelijkheid om het mondiale karakter te behouden van dit engagement, het eerste in zijn soort."

 • Niels Saelens

  'Muren zijn niet succesvol'

  De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft voor de NAVO-bondgenoten in Brussel het belang van open samenlevingen beklemtoond. "Niet uitsluiting en niet muren zijn succesvol, maar open samenlevingen, die op gemeenschappelijke waarden zijn opgebouwd", aldus Merkel. Een van haar toehoorders was de Amerikaanse president Donald Trump, die een muur wil oprichten aan de Amerikaanse grens met Mexico.

  Merkel bedankte de NAVO-bondgenoten voor de steun bij de eenmaking van Duitsland. Ze gaf een toespraak in het nieuwe hoofdkwartier van de verdragsorganisatie. Daar is een gedenkteken onthuld: een deel van de Berlijnse Muur.

  Premier Charles Michel bedankte Angela Merkel uitdrukkelijk voor het gebaar. Hij sprak van een "krachtig moment" en blikte kort terug naar de dag waarop de muur viel. Michel was toen veertien jaar oud en besefte naar eigen zeggen meteen dat het een "bepalend moment" zou zijn in de geschiedenis.

  "De Berlijnse Muur is een symbool van ons gedeeld verleden", zei eerder ook Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO. Een muur "om mensen binnen en ideeën buiten te houden", zei hij.

 • Niels Saelens

  Politie rekent alle betogers aan toegangsweg NAVO in

  De betogers die Donald Trump met een menselijke ketting de weg probeerden te versperren naar het NAVO-hoofdkwartier in Haren, worden allemaal bestuurlijk aangehouden. De actievoerders mochten tot 16.00 uur blijven, maar hielden zich daar niet aan, waarop de politie besloot in te grijpen.

  Een agent deelde de beslissing omstreeks 16.40 uur mee aan de betogers, wat heel wat boegeroep van de groep opleverde. Een deel van hen weigert met de agenten mee te gaan, anderen bieden minder weerstand. Incidenten zijn er voorlopig niet. Het waterkanon dat al enkele uren klaarstaat, moest nog niet worden ingezet.

  De groep van naar schatting 100 mensen bestaat voornamelijk uit Franstalige jongeren. Volgens een van de betogers is er geen eenduidige organisatie, maar gaat het om een "burgercollectief".

 • Niels Saelens

  'Terroristen zijn losers

  Tijdens de NAVO-bijeenkomst veroordeelde Trump in zijn gekende stijl de aanslag in Manchester. Na een moment stilte riep hij de NAVO-lidstaten op de strijd tegen terreur op te voeren. "We moeten de terroristen wegjagen en nooit meer toelaten", zei hij. Hij noemde de terroristen daarbij losers. "Iedere terreurdaad is een barbaarse aanval op onze samenleving", ging hij verder.

  De president heeft ook uitgehaald naar andere lidstaten die de beoogde twee procent aan defensie-uitgaven niet halen. "De lidstaten van de NAVO moeten eindelijk hun eerlijk deel betalen", zei hij, terwijl de andere staats- en regeringsleiders van de lidstaten op een rij hem aanhoorden.

  De NAVO-bondgenoten gingen in 2014 het engagement aan om tegen 2024 twee procent van hun bbp te spenderen aan defensie. Tijdens zijn toespraak herinnerde Trump eraan dat slechts vijf lidstaten die drempel halen. Hij oordeelde dat de resterende 23 landen de NAVO "enorme sommen geld" schuldig zijn van de voorbije jaren, waarin die twee procent niet werd gehaald. België is op dat vlak een van de slechtste leerlingen van de klas.

 • Niels Saelens

  Trump aangekomen op de NAVO-bijeenkomst

  President Trump is aangekomen op de NAVO-bijeenkomst. Hij werd ontvangen door Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO.

 • Niels Saelens

  Partners van NAVO-leiders bezoeken Magritte Museum

  De partners van de staats- en regeringsleiders brengen, in de marge van de NAVO-bijeenkomst, een bezoek aan het Magritte Museum in Brussel. Ze krijgen er tijdens een rondleiding uitleg over het werk van de Belgische surrealistische schilder.

  Het bezoek startte rond 16.10 uur, toen Melania Trump, de vrouw van de Amerikaanse president, als laatste aankwam bij het museum in het centrum van Brussel. Ook de partners van de Franse president Emmanuel Macron (Brigitte) en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (Emine) zijn bij het bezoek aanwezig.

  Amélie Derbaudrenghien, de vriendin van de Belgische premier Charles Michel, is ook aanwezig. Ze treedt samen met de partner van NAVO-baas Jens Stoltenber (Ingrid Schulerud) op als gastvrouw. Ze krijgen er van Michel Draguet, de directeur van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, een rondleiding in het museum dat meer dan 200 werken van René Magritte (1898-1967) telt.

  Na het museum staat onder meer nog een bezoek aan luxueuze handtassenmerk Delvaux op het programma, maar daar zal Melania Trump niet bij aanwezig zijn.

 • Niels Saelens

  Trump ook te laat voor NAVO-ontmoeting

  Trump is zonet vertrokken richting Haren. Volgens de officiële planning moest de Amerikaanse president om 16 uur aankomen aan de NAVO-gebouwen.

 • Niels Saelens

  Melania Trump bedankt Brussels kinderziekenhuis op Twitter

  De Amerikaanse first lady Melania Trump heeft op Twitter het kinderziekenhuis Koningin Fabiola bedankt voor de ontvangst die ze er deze morgen gekregen heeft. Ze zegt ook dat ze erg genoten heeft van het bezoek.

  "Dank u Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola! Ik heb genoten van het knutselen van papieren bloemen met geweldige patiënten, en van de rondleiding", zo meldt ze op @FLOTUS, het Twitter-account dat voorbehouden is voor de first lady van de VS.

 • Niels Saelens

  May wil Trump aanspreken over lekken na aanslag Manchester

  De Amerikaanse president Donald Trump zal tijdens zijn bezoek aan de NAVO in Brussel ook aangesproken worden over de lekken in het onderzoek naar de terreuraanslag in Manchester. Dat heeft de Britse eerste minister Theresa May in Londen duidelijk gemaakt.

  "Ik ga duidelijk aan president Trump zeggen dat de informatie, die door onze diensten gedeeld wordt, vertrouwelijk moet blijven", zo verklaarde de Britse eerste minister vlak voordat ze naar de NAVO-bijeenkomst in Brussel vertrok.

 • Niels Saelens

  "Terreurbestrijding en de defensieuitgaven belangrijkste agendapunten NAVO"

  Secretaris-generaal Jens Stoltenberg herhaalde bij zijn aankomst dat terreurbestrijding en de defensieuitgaven van de lidstaten de twee hoofdpunten zijn van het trans-Atlantische treffen. Een kleine drie jaar geleden spraken de bondgenoten af om terug meer uit te geven aan Defensie, met 2 procent van het bbp als doel na tien jaar.

  In sommige landen, waaronder België, blijven de uitgaven echter dalen. Premier Charles Michel wil die krimp zo snel mogelijk stoppen. In de komende jaren zouden de militaire uitgaven dan moeten gaan stijgen, maar zelfs met het aangekondigde groeipad van 9,2 miljard euro tegen 2030 ligt de 2 procent nog steeds ver af.

 • Niels Saelens

  Activisten proberen Trump de weg te versperren

  Vlak voor de aankomst van de Amerikaanse president Donald Trump aan het NAVO-hoofdkwartier zijn een kleine honderd betogers opgedoken op het kruispunt waar de president straks vermoedelijk moet passeren. Ze proberen hem met een menselijke ketting de weg te versperren. De politie kwam meteen massaal ter plaatse, maar laat voorlopig begaan.

  De actie lijkt een samenkomst van verschillende groepen te zijn. Zo zijn er gemaskerde mannen in witte pakken, mensen met roze badmutsen en ook een groepje clowns te zien. Het gaat hoofdzakelijk om jonge mensen. Er zou geen specifieke organisatie achter de actie zitten. Volgens een betoger gaat het om een burgerinitiatief.

  De betogers scanderen slogans als "police partout, justice nullepart" (overal politie maar nergens gerechtigheid, red.) en noemen Trump, de politie en de NAVO "moordenaars". De politie kwam meteen massaal ter plaatse, maar laat voorlopig begaan. Op wat bengaals vuur en een rookbom na, blijft alles rustig.

  Protest aan NAVO

  Protest aan NAVO © BELGA

 • Niels Saelens

  Ondertussen is Erdogan aangekomen in Brussel

  Tegen de achtergrond van ernstige spanningen tussen Europa en Turkije hebben Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Commissie, de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gezien in Brussel.

  Bij zijn aankomst aan het gebouw van de Europese Raad, kort na de middag, gaf Erdogan geen verklaring. Woensdagavond nog had hij de EU nogmaals opgeroepen een beslissing te nemen over de toetreding van Turkije tot de EU. Hij wil niet dat zijn land als een schooier aan de poorten van Europa behandeld wordt. Na het begin van de ontmoeting tweette Commissiewoordvoerder Margaritis Schinas dat "de EU en Turkije moeten en zullen samenwerken".

  De banden tussen Turkije en Europa waren al niet optimaal sinds de mislukte staatsgreep van juli vorig jaar en de zware repressie die daarop volgde, maar ze werden nog slechter tijdens de campagne voor het recente referendum over de uitbreiding van de macht van Erdogan.

  Een nieuw referendum dat Erdogan plant, over de herinvoering van de doodstraf, zou een einde maken aan de Turkse kansen op toetreding tot de EU. Ook Erdogan wordt donderdagnamiddag verwacht op de NAVO-bijeenkomst waar het nieuwe gebouw ingehuldigd zal worden.

  Recep Tayyip Erdogan

  Recep Tayyip Erdogan © REUTERS

 • Niels Saelens

  Wereldpers klaar om NAVO-leiders te ontvangen op nieuw hoofdkwartier

  Tientallen camera's en journalisten van over de hele wereld hebben omstreeks 14.00 uur postgevat voor de hoofdingang van het nieuwe NAVO-hoofdkwartier in Brussel. Weldra komen eerste staats- en regeringsleiders aan. Om 16 uur wordt ook president Trump verwacht en kan het echte programma beginnen.

  Op en rond het nieuwe én het oude hoofdkwartier van de NAVO gelden draconische maatregelen. Ongeduldige journalisten - een pleonasme - zijn eraan voor de moeite. Materiaal wordt meermaals zorgvuldig én met honden gecheckt, de "reis" van het oude naar het nieuwe gebouw - letterlijk de straat oversteken - gebeurt per bus.

 • Niels Saelens

  Enkele tientallen vredesactivisten wachten Trump op aan NAVO

  De Amerikaanse president Donald Trump en de andere staats- en regeringsleiders die straks naar de NAVO afzakken, worden er opgewacht door enkele tientallen vredesactivisten. De beweging "Agir pour la paix" houdt er een pacifistische actie tegen kernwapens. Alles verloopt erg rustig.

  De actievoerders richten hun pijlen vooral tegen de NAVO zelf, een "onnodig militair bondgenootschap", aldus organisatrice Stéphanie Demblon. "Trump komt hier straks vragen dat alle Europese lidstaten 2 procent van hun bbp investeren in defensie. Voor België betekent dat 900 miljoen euro. Dat geld komt niet zomaar uit de lucht vallen, het moet worden weggehaald uit zaken als gezondheidszorg. Dat zullen we voelen", zegt ze.

  De groepering protesteert ook tegen de opslag van kernwapens op Belgisch grondgebied. "Dat moet stoppen. Er is al genoeg over gepalaverd, nu moet er actie komen", meent Demblon.

  De actievoerders zijn verzameld vlak voor de veiligheidsperimeter rond het NAVO-hoofdkwartier in Haren. Voorlopig zijn het er enkele tientallen, maar volgens Demblon zijn er nog meer in aantocht. Het ziet er voorlopig niet naar uit dat het uit de hand zou kunnen lopen. "We vragen al onze actievoerders om rustig te zijn en fysieke confrontatie uit de weg te gaan", aldus Demblon. Agir pour la paix blijft nog tot het einde van de NAVO-top omstreeks 16.00 uur actievoeren

 • Niels Saelens

  Premier en Franse president beklemtonen belang van nieuw Europees elan

  Eerste minister Charles Michel en de Franse president Emmanuel Macron beklemtoonden, tijdens een perspunt voor hun ontmoeting omstreeks 11.30 uur op het Egmontpaleis, het belang van een nieuw elan voor Europa. "We staan voor een unieke kans om te handelen en beslissingen te nemen voor het Europees project", aldus Michel.

  Macron volgde hem daarin. "Europa verder beheren zal onvoldoende zijn", klonk het. De premier en de president verwezen ook naar de uitstekende bilaterale banden tussen België en Frankrijk. "We hebben een gedeelde geschiedenis, we hebben dezelfde dromen en dus hebben we een gemeenschappelijke toekomst", aldus Macron.

  Voor Michel was het de eerste keer dat hij Macron ontmoette als president. In maart, nog voor de Franse presidentsverkiezingen, hadden de twee elkaar informeel gezien in Brussel.

 • Niels Saelens

  Wat zegt Tusk over Trump?

  "Waarden en principes eerst. Dat is wat wij - Europeanen en Amerikanen - zouden moeten zeggen." Die boodschap had Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk naar eigen zeggen voor de Amerikaanse president Donald Trump tijdens hun ontmoeting donderdag.

  Opvallend: Tusk zei dat hij "niet honderd procent zeker" is dat de hij en Trump hetzelfde standpunt delen over Rusland. En ook onderwerpen zoals klimaat en handel liggen nog "open".

  "Wat onze samenwerking en vriendschap zijn diepste betekenis geeft, zijn de fundamentele westerse waarden zoals vrijheid, mensenrechten en respect voor de menselijke waardigheid", zo vatte Tusk samen tijdens een korte verklaring aan de pers. "Onze belangrijkste taak vandaag is het samenbrengen van de hele vrije wereld rond die waarden, niet enkel rond belangen."

 • Niels Saelens

  President Trump is net vertrokken aan het Europagebouw

  VTM NIEUWS-journalist Jelle Frencken laat via de sociale media weten dat Trump op weg is naar de Amerikaanse ambassade.

 • Niels Saelens

  Michel ontmoet Macron

  Het vliegtuig van de Franse president Emmanuel Macron heeft donderdag klokslag om 11 uur de wielen aan de grond gezet in Brussel. Ook hij werd op het tarmac ontvangen door premier Charles Michel en zijn partner.

  Charles Michel en Emmanuel Macron

  Charles Michel en Emmanuel Macron © BELGA

Onze partners