Live Herlees: Salah Abdeslam verschijnt donderdag voor Brusselse raadkamer

18/03/16 om 17:10 - Bijgewerkt op 21/03/16 om 21:42

Het is onduidelijk of Salah Abdeslam nieuwe aanslagen voorbereidde in België of elders. Dat verklaarde federaal procureur Frédéric Van Leeuw op een gezamenlijke persconferentie met de procureur van Parijs, François Molins.

Herlees: Salah Abdeslam verschijnt donderdag voor Brusselse raadkamer

© BELGA

Parijse procureur herhaalt vraag om Salah Abdeslam over te dragen

Procureur van Parijs niet onder indruk van klacht Sven Mary

DNA van Laachraoui aangetroffen op explosieven

 • Annelies Van Erp

  Einde live

  Hier eindigt deze live. Bedankt voor het volgen.

 • Annelies Van Erp

  Salah Abdeslam verschijnt donderdag voor Brusselse raadkamer

  Salah Abdeslam verschijnt donderdag voor de Brusselse raadkamer. Die moet zich dan uitspreken over zijn verdere aanhouding. Dat meldt zijn advocaat, meester Sven Mary.

  Eerder was aangekondigd dat Abdeslam woensdag voor de raadkamer zou verschijnen maar de zitting zal dus pas een dag later plaatsvinden.

 • Annelies Van Erp

  Twee detonatoren gevonden in flat Vorst

  In de flat in de Driesstraat in Vorst, waar vorige week een schietpartij plaatsvond, zijn twee detonatoren gevonden. Dat melden verschillende media en wordt bevestigd door het federaal parket. Explosieven werden er dan weer niet aangetroffen.

 • Annelies Van Erp

  Politie verspreidt opsporingsbericht Najim Laachraoui

  Op vraag van het federaal parket en van de Brusselse onderzoeksrechter, heeft de politie een opsporingsbericht naar de terreurverdachte Najim Laachraoui verspreid. Wie Laachraoui gezien heeft of over andere nuttige informatie beschikt, kan contact opnemen met de politie op het gratis nummer 0800/30.300 of via opsporingen@police.belgium.eu.

 • Annelies Van Erp

  L'Obs verantwoordt zich na kritiek van Belgische politie

  Het Franse magazine L'Obs heeft zich verantwoord, nadat het op de korrel was genomen door de Belgische politie. Die verweet het magazine dat het nieuws over Salah Abdeslam, de sleutelverdachte in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs, veel te vroeg had gepubliceerd. Het magazine zegt dat het zijn job heeft gedaan, zonder de politieoperatie in gevaar te brengen.

  "Voor ons leek het van het grootste belang om het grote publiek, te beginnen bij de Brusselaar, op de hoogte te brengen dat de meest gezochte terrorist op deze planeet, sinds november, zich misschien nog in de Belgische hoofdstad bevond", zegt de redactiedirecteur van L'Obs, Matthieu Croissandeau, in een opiniestuk op de website. "U moet zich één moment inbeelden wat er gebeurd zou zijn als hij een nieuwe aanslag had gepleegd. Wat hadden ze ons dan verweten? 'Jullie wisten dat hij in Brussel zat en jullie hebben het verzwegen! '"

 • Annelies Van Erp

  Parijse procureur herhaalt vraag om Salah Abdeslam over te dragen

  Bij zijn bezoek aan het Belgische federaal parket heeft de procureur van Parijs, François Molins, nogmaals zijn vraag herhaald dat Salah Abdeslam aan Frankrijk zou worden overgedragen, in het kader van het Europese aanhoudingsbevel dat Frankrijk tegen de man heeft uitgevaardigd. Of ook andere verdachten van de Parijse aanslagen die in België in de cel zitten, in Frankrijk zullen vervolgd worden, is iets dat nog moet worden beslist.

 • Annelies Van Erp

  Procureur van Parijs niet onder indruk van klacht Sven Mary

  François Molins, de procureur van Parijs, heeft zich niet onder de indruk getoond van de klacht die Sven Mary, de advocaat van Salah Abdeslam, zou indienen tegen hem. Volgens Mary schond de procureur het geheim van het onderzoek door uit de verklaring van Abdeslam te citeren maar Molins betwist dat. "Ik respecteerde de regels van de Franse procedure", klonk het.

  "U mag niet vergeten dat we hier te maken hebben met twee dossiers, waarin onderzoek gedaan wordt door een Joint Investigation Team van Belgische en Franse speurders, die processen-verbaal uitwisselen", zei procureur Molins. "In een dergelijk gezamenlijk dossier kan elk parket communiceren volgens de regels die zijn nationale wetgeving hem opleggen. Het Franse wetboek bepaalt dat de procureur, als hij dat nodig of nuttig vindt, punctueel de pers of het publiek kan informeren over elementen uit het strafonderzoek. Dat is wat ik gedaan heb en ik blijf dan ook zeer sereen tegenover de klacht die aangekondigd wordt."

 • Annelies Van Erp

  Grote belangstelling persconferentie federaal parket en procureur Parijs

  De gezamenlijke persconferentie die federaal procureur Frédéric Van Leeuw en de procureur van Parijs François Molins geven, kan rekenen op grote belangstelling van de Belgische en internationale pers.

  Het bezoek van de Parijse procureur was al enige tijd gepland. Het was namelijk de bedoeling een stand van zaken op te maken van het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Het bezoek van procureur Molins krijgt evenwel een extra dimensie door de arrestatie van Salah Abdeslam, afgelopen vrijdag, en de heisa rond de verklaringen van de procureur zaterdagavond. Op een persconferentie in Parijs zei die aan de Franse pers immers dat Salah Abdeslam tegenover de Belgische speurders had verklaard dat hij zich op 13 november moest opblazen in het Stade de France, maar dat hij teruggekrabbeld was. De advocaat van Salah Adbeslam, Sven Mary, vond dat procureur Molins daarmee het geheim van het onderzoek schond en is van plan klacht in te dienen tegen de procureur.

 • Annelies Van Erp

  Molenbeek neemt advocaat voor huur gemeentewoning door Abdeslam

  De gemeente Sint-Jans-Molenbeek contacteert in de komende uren of dagen een advocaat om haar rechten te vrijwaren tegenover de bewoonster van de woning van de gemeente in de Vierwindenstraat 79, waar Salah Abdeslam vrijdag werd opgepakt. Dat verklaarde maandagmiddag schepen van Huisvesting en Gemeentelijke eigendommen Karim Majoros (Ecolo).

 • Naomi Skoutariotis

  DNA van Laachraoui aangetroffen op explosieven

  Het DNA van Najim Laachraoui, de verdachte die maandag werd geïdentificeerd in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs, is teruggevonden op "explosief materiaal dat gebruikt werd bij de aanslagen". Dat zegt een bron dichtbij het Franse onderzoek.

  De 24-jarige man, die in februari 2013 naar Syrië vertrok, wordt al sinds 4 december opgespoord. Hij werd aan de Oostenrijks-Hongaarse grens gecontroleerd begin september in aanwezigheid van Salah Abdeslam, de sleutelverdachte in het onderzoek die vrijdag werd opgepakt. Hij had een valse identiteitskaart op zak met de naam "Soufiane Kayal".

 • Naomi Skoutariotis

  Waar is mysterieus briefje Abdeslam?

  Het beruchte briefje dat Salah Abdeslam tijdens zijn arrestatie verloor, is zoek. Het is te zeggen: de politie is ervan overtuigd dat ze het briefje hebben meegenomen, maar ze vinden het niet meteen terug. 'Volgens hen zit het in een van de in beslag genomen dozen, ze zijn volop aan het zoeken', vertelt VTM Nieuws-journaliste Nathalie Dyck.

  Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

 • Procureur van Parijs aangekomen op federaal parket

  François Molins, de procureur van Parijs, is maandag rond 10.00 uur aangekomen op het federaal parket, voor een ontmoeting met federaal procureur Frédéric Van Leeuw. Beide procureurs houden maandagnamiddag om 15.00 uur een persconferentie in de gebouwen van het federaal parket, zo meldt het federaal parket.

  Het bezoek van de Parijse procureur was al enige tijd gepland. Het was namelijk de bedoeling om een stand van zaken op te maken van het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Het bezoek van procureur Molins krijgt evenwel een extra dimensie door de arrestatie van Salah Abdeslam, afgelopen vrijdag, en de heisa rond de verklaringen van de procureur zaterdagavond.

  Procureur François Molins

  Procureur François Molins © BELGA

 • 'Abdeslam heeft informatie die van onschatbare waarde is voor het onderzoek'

  Sven Mary meent dat Salah Abdeslam een onschatbare waarde heeft aan informatie die interessant is voor elke partij in dit dossier. Of hij daarmee spijtoptant wil worden om strafvermindering te krijgen, zoals Het Laatste Nieuws schrijft, wil de advocaat niet gezegd hebben.

 • Naomi Skoutariotis

  'Abdeslam plande meer aanslagen in Brussel'

  Salah Abdeslam was van plan om verdere aanslagen te plegen, zo heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) verklaard aan de Britse krant The Independent. Volgens de minister nemen de autoriteiten deze bewering serieus, aangezien er 'in het begin veel zware wapens gevonden zijn en we een breed netwerk rond hem gezien hebben in Brussel'.

 • 'De jacht is gedaan, dus er is een zekere vorm van opluchting'

  Sven Mary heeft het afgelopen weekend een eerste contact van een 10-tal minuten gehad met zijn cliënt, Salah Abdeslam. Het gesprek vond plaats in het bijzijn van gemaskerde agenten. Abdeslam lag neer vanwege de schotwonde aan zijn been, zo vertelde Mary in De Ochtend op Radio 1. Nog volgens de advocaat leek Abdeslam enigszins opgelucht nu de jacht voorbij is. Vanavond ontmoet hij zijn cliënt een tweede keer.

 • Kevin Van der Auwera

  Hoofd gerechtelijke politie haalt uit naar 'onverantwoordelijke media'

  Directeur-generaal Claude Fontaine van de gerechtelijke politie is er persoonlijk van overtuigd dat de operatie die geleid heeft tot de arrestatie van Salah Abdeslam had kunnen mislukken door de 'onverantwoordelijkheid' van een 'bepaalde pers'.

  'Wat zou men zeggen als de voortijdige aanwezigheid van de pers bij een interventie tot gevolg heeft dat de personen die men wilde oppakken kunnen ontsnappen', vroeg hij zich af op RTL-TVI in antwoord op vragen over het optreden van onder meer het Franstalig weekblad L'Obs en VTM.

  Het Franse weekblad had vrijdagnamiddag onthuld dat er bij de huiszoeking in Vorst een vingerafdruk van Salah Abdeslam gevonden had. Daardoor moesten de speurders vroeger in actie treden in Molenbeek. Bij hun aankomst daar was de audiovisuele media reeds ter plaatse.

  'We hebben de operatie moeten vervroegen', bevestigde Fontaine op vragen of de inval in Molenbeek niet zaterdag gepland was. 'Wanneer we in Molenbeek aankwamen, hebben we vastgesteld dat de zendwagens van de televisiestations reeds opgesteld stonden. Dat is echt onverantwoord', benadrukte de baas van de gerechtelijke politie. 'Als er informatie naar de pers wordt doorgespeeld door politiemensen, hopen wij hen te kunnen confronteren met hun verantwoordelijkheid. Daarnaast kan het gebruik van deze informatie door een bepaalde pers, op een totaal verkeerd ogenblik, zware gevolgen hebben', benadrtukte Fontaine. Hij riep op tot 'verantwoordelijkheidszin' en richtte zich in het bijzonder tot 'een bepaalde pers die in naam van de kijkcijfers de veiligheid van het personeel en de omwoners in gevaar brengt'. (Belga)

  Claude Fontaine

  Claude Fontaine © Belga Image

 • Kevin Van der Auwera

  Jambon is wel scherp voor Franse procureur

  Terwijl minister Koen Geens (CD&V) niet wil reageren, was zijn N-VA-collega Jan Jambon op RTL-TVI wel scherp voor de Franse procureur. Diens uitspraken 'maken het leven of het onderzoek niet gemakkelijker', aldus Jambon.

  De minister van Binnenlandse Zaken wees ook op een verschil in cultuur tussen de manier waarop het parket in Frankrijk en België communiceert. 'We zijn veel terughoudender om het onderzoek niet in gevaar te brengen', merkte hij op. 'Soms kan men te ver gaan, waarmee ik niet wil zeggen dat dit hier het geval is, maar men moet voorzichtig zijn'.

  Jan Jambon

  Jan Jambon © Belga Image

 • Kevin Van der Auwera

  'Klacht maakt weinig kans op slagen'

  Volgens Pierre Chomé, advocaat en professor strafrecht aan de Université Libre de Bruxelles (ULB), maakt de klacht van Sven Mary weinig kans op slagen aangezien de wet de procureur toelaat de pers in te lichten over een bepaald dossier. 'De wet-Franchimont, die de strafrechtelijke procedure regelt, voorziet dat de procureur tegenover de pers een stand van zaken kan opmaken over een bepaald dossier. Dat is onaangenaam voor de verdediging maar die kan op proportionele wijze antwoorden op de argumenten van het openbaar ministerie.' (Belga)

 • Kevin Van der Auwera

  Schending van geheim van onderzoek

  Volgens Sven Mary houdt het voorlezen van een deel van het verhoor van zijn cliënt tijdens een persconferentie een schending in van het geheim van het onderzoek.

Onze partners