Live Herlees: 'Ik heb een verschrikkelijke bekeringsdrang, ik wil dat iedereen feminist wordt'

26/05/16 om 09:13 - Bijgewerkt om 21:47

Anja Meulenbelt en Yasmine Schillebeeckx aan het woord. Twee feministes, twee generaties, eenzelfde strijd? 'Wij kunnen niet voor andere vrouwen bepalen wat de volgende stappen moeten zijn.'

Herlees: 'Ik heb een verschrikkelijke bekeringsdrang, ik wil dat iedereen feminist wordt'

© Knack

 • Lotte Philipsen

  Einde debat

  Hierbij beëindigen we onze liveblog. Bedankt om het bij ons te volgen. Fijne avond!

 • Lotte Philipsen

  'Ik ben geen feminist, maar'

  Vragen uit het publiek die beginnen met 'Ik noem mezelf geen feminist' krijgen als reactie 'wat u daar zegt klinkt toch zeer feministisch.' De term feminist wordt ook tijdens de vragenronde niet altijd even gemakkelijk in de mond genomen.

  Zijn man en vrouw gelijk? Worden mannen aan de zijlijn gezet in het feministische debat? De twee sprekers lichten toe dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn en dat het feminisme daarvoor strijdt en dat mannen wel degelijk kunnen deelnemen aan het debat. Zolang ze niet voor de vrouwen praten, maar naar hen luisteren en de boodschap verspreiden, is dat al heel wat.

 • Katrin Swartenbroux

  Joodse vrouwen bedekken hoofd toch ook?

  Publieksvraag: Waarom maken we ons zo druk over de hoofddoeken van de moslima's en niet om bijvoorbeeld de orthodoxe joodse vrouwen, die toch ook hun hoofd bedekken?

  Meulenbelt: "Mijn vorige boek ging over de invloed van Israël en Palestina en de dubbele standaarden. Ik geef u gelijk, dat is daar ook zo, en we moeten af van die islamofobie en het viseren van moslims. Maar als dat bedekken van hun hoofd niet iets is waar die vrouwen, joods of moslima, iets aan willen doen, dan moeten we daar ook niet voor vechten."

 • Katrin Swartenbroux

  Wat kunnen mannen doen?

  Publieksvraag: Ik ben man en feminist maar als man sta ik aan de zijlijn. Wat kan ik doen als man als partner?

  Schillebeeckx: "In ieder geval niet in de plaats van een (andere) vrouw gaan spreken. Het is niet omdat je het soms ziet gebeuren dat een vrouw wordt lastiggevallen dat je weet hoe het voelt en hoe vaak het gebeurt. Maar je kan wel handelen: inspringen wanneer je ziet dat een vrouw verkeerd behandeld wordt op café. En luisteren, veel luisteren naar al die vrouwen."

  Meulenbelt: "Eerlijk delen en niet slaan" blijf ik aardig vinden. En ik zou heel erg graag willen dat mannen meer met elkaar gaan nadenken en praten. Het beïnvloeden van andere mannen en aanspreken op hun gedrag is ontzettend belangrijk in het streven naar gelijkheid tussen gender."

 • Lotte Philipsen

  Onderdrukking of eigen keuze?

  Vraag uit het publiek: We hebben in Vlaanderen het probleem van de hoofddoeken in scholen. De directie besliste dat meisjes op school geen hoofddoek mogen dragen. Je moet je dan de vraag stellen: hoe ga je die meisjes helpen? Helpt het om hen te emanciperen door hun te zeggen dat ze onderdrukt zijn omdat ze een hoofddoek moeten dragen. Ik denk dat we het gesprek moeten aangaan met deze meisjes.

  Yasmine Schillebeeckx: Dat kan je ook zien in een bredere context. Zo werd Kim Kardashian ook zowel toegejuichd als bekritiseerd toen ze een naaktfoto publiceerde. Is dit een geval van ultieme emancipatie of gaat ze gebukt onder de patriarchale maatschappij? Dat blijft de eeuwige discussie binnen het feminisme.

 • Katrin Swartenbroux

  Gaan feminisme en islam echt samen?

  Publieksvraag: "Niet overtuigd dat feminisme en islam samengaan. Zeggen dat je zelf kiest hoe je de Koran interpreteert is een Westerse, liberale gedachte."

  Meulenbelt: "Ik hoor geen tegenstrijdigheid met wat ik zei. Vrouwen moeten zelf kiezen wat hun pad naar de bevrijding is. Ik kom heel vaak in Gaza, dat is een lastig gebied, maar ook daar zijn vrouwen op hun eigen manier bezig om zelf te beslissen: er zijn vrouwengroepen die wel een hoofddoek dragen, vrouwen die geen hoofddoek dragen,... Ik zie daar toch dat vrouwen hun eigen gang gaan en hun eigen doelen kiezen en dat is precies wat ik vind dat er moet gebeuren. Ik geloof niet dat ik nu uit een Westers vrijheidsbeeld spreek. Ik zeg niet dat alle vrouwen meteen hun hoofddoek moeten afnemen."

 • Katrin Swartenbroux

  Vrouwen beslissen zelf waar hun prioriteiten liggen

  "Mogen we zelf beslissen wat onze prioriteiten zijn", kregen blanke feministes die gingen betogen in Egypte tegen genitale verminking te horen. "Jullie houden je bezig met onze geslachtsdelen, maar niet met of we honger hebben."

  Meulenbelt; "Wij kunnen niet voor andere vrouwen bepalen wat de volgende stappen moeten zijn. Dat kan zelfs niet binnen onze blanke beweging - daar zijn al zoveel verschillen. Honger is geen feministisch issue voor ons, omdat we dat niet kennen."

 • Lotte Philipsen

  Privileges

  Schillebeeckx: Wij hebben een geprivilegieerde positie met een groter podium, maar ik denk ook dat we vrouwen in andere posities, in niet Westerse landen, een podium moeten geven. we moeten niet voor hen spreken, maar hen zelf de kans geven om hun stem te gebruiken.

 • Katrin Swartenbroux

  Westers feminisme

  Meulenbelt: "Ik heb een verschrikkelijke bekeringsdrang, ik wil iedereen zover krijgen dat iedereen feminist wordt en dat mannen ophouden met slaan. Moet ik dat als Westers feministe nu echt overal gaan vertellen? Ik kom al twintig jaar in de Gazastrook, waar veel huiselijk geweld is, en ja, ik heb daar ook al lezingen gegeven over die onderwerpen. Er zijn mannen naar mij toegekomen met tranen in hun ogen die toegaven: "ik sla mijn vrouw, help mij""

 • Katrin Swartenbroux

  Bedekken of ontkleden

  "Wij in het blanke Westen zijn helemaal vergeten dat we ons vroeger gingen bedekken omdat de mensen in de kolonies en in Afrika er allemaal haast naakt bijliepen, en vandaag vinden we net dat vrouwen die zichzelf helemaal bedekken achterlijk zijn", Meulenbelt

 • Katrin Swartenbroux

  Reactie Assita Kanko

  Assita Kanko is het niet eens met Meulenbelt en Schillebeeckx. Haar reactie morgen op Knack.be

 • Lotte Philipsen

  Westers feminisme

  Schillebeeckx: Westerse feminisme dekt niet alle feministische problemen. We zijn heel erg bezig met onszelf en met onze eigen problemen. Ik ben al racist genoemd omdat ik dit zeg, maar vrouwen in verschillende landen, religies en culturen hebben echt verschillende problemen.

 • Katrin Swartenbroux

  Wij kunnen moslimvrouwen niet bevrijden

  "Wij, hier op het podium, kunnen of moeten de moslimvrouwen toch niet bevrijden? En nu zijn we er weer over bezig! Ga gewoon eens met hen praten - er zijn zoveel moslimvrouwen die buitengewoon intelligent en welbespraakt zijn die je precies kunnen zeggen hoe het zit en wat er moet gebeuren", aldus Meulenbelt

 • Katrin Swartenbroux

  Emancipatie van moslimvrouwen

  Meulenbelt: "Als je écht kijkt naar wat er in de Koran staat dan zie je dat die mannen en vrouwen als aanzienlijk gelijkwaardig beschouwt - veel meer dan de Bijbel. Maar het hangt er natuurlijk van af hoe je dat geloof, hoe je de Koran interpreteert. Het is onkunde, napraten (ook door niet-moslims) en dergelijke dat moslimvrouwen "volgens hun geloof" de man moet gehoorzamen. Dit soort praatjes maakt de emancipatie van moslimvrouwen net moeilijker."

 • Katrin Swartenbroux

  Damesdubbel

  Ann Peuteman, Yasmine Schillebeeckx, Anja Meulenbelt

  Ann Peuteman, Yasmine Schillebeeckx, Anja Meulenbelt © Katrien Orlans

 • Lotte Philipsen

  'Die heeft tieten zeg'

 • Katrin Swartenbroux

  Ballen aan zijn/haar lijf

  Meulenbelt: "Is het niet gek dat het meest kwetsbare deel van het menselijke lichaam wordt gebruikt als zegel van stoerheid? Met ballen kan je niets doen, je kan er niet eens iemand mee om de oren slaan. Waarom zeggen we niet "nou, die man heeft tieten zeg!"

 • Lotte Philipsen

  Een vrouw met ballen

  Schillebeeckx: Een vrouw met ballen als compliment? Een deel van het mannelijk lichaam dat gelijkstaat aan macht is heel gek. Vrouwen die iets mannelijks nodig hebben om machtig te zijn, vind ik raar. Nochtans, als een man een trap in zijn ballen krijgt, blijft er niet veel kracht over.

 • Lotte Philipsen

  Band met kinderen

  Yasmine Schillebeeckx: De optie moet er zijn dat vaders langer vaderschapsverlof kunnen nemen. Zelfs als het niet standaard is, zullen er nog niet veel mannen zijn die het opnemen. Waar komt die mythe vandaan dat vaders geen tijd nodig hebben om een band te krijgen met hun kinderen?

Onze partners