Live Herlees: 'De stakingsactie is zeer geslaagd: soms was het spannend, maar geen incidenten' (ABVV)

01/12/14 om 06:46 - Bijgewerkt om 20:35

De vakbonden zijn tevreden met de opvolging van de staking in Oost- en West-Vlaanderen. 'Soms was het spannend, maar we hadden alles onder controle, onder meer dankzij een goede samenwerking met de politie. Hun diplomatische aanpak mag ook eens onderstreept worden.'

Herlees: 'De stakingsactie is zeer geslaagd: soms was het spannend, maar geen incidenten' (ABVV)

© BELGA

 • Annelies Van Erp

  Einde liveblog

  Hier eindigen we deze liveblog. Bedankt voor het volgen.

 • Annelies Van Erp

  60 procent van de treinen afgeschaft in avondspits

  Op de 20 belangrijkste spoorlijnen van het land reed maandag tussen 16 en 18 uur 40 procent van de treinen. Dat is 8 procent minder dan tijdens de ochtendspits. Dat meldt spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. Tijdens het belangrijkste deel van de avondspits reden er 254 treinen en werden er 381 treinen afgeschaft.

 • Annelies Van Erp

  Ontzettend druk in centrum van Brussel

  Door de provinciale actiedag in Oost- en West-Vlaanderen is het ontzettend druk in het centrum van Brussel, meer bepaald op de kleine ring richting Koekelberg en Groot-Bijgaarden. Een ongeval op de Brusselse buitenring in Zellik veroorzaakt ook extra hinder. Dat zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum.

  De avondspits verloopt globaal gezien vrij kalm. Zeker in Antwerpen en Gent is er weinig verkeershinder. Maar in het centrum van Brussel is er veel verkeershinder. "Vooral op de Brusselse binnenring in de richting van Koekelberg en verder naar de E40 in Groot-Bijgaarden is het ontzettend druk. Vermoedelijk zijn er meer mensen uit Oost- en West-Vlaanderen die normaal de trein nemen maandagavond met de auto op weg naar huis", denkt Beeckman.

 • Annelies Van Erp

  Brussels Airlines schrapt preventief zestigtal vluchten tijdens volgende stakingsactie

  Met twee actiedagen van de vakbonden in aantocht -8 december willen de vakbonden onder meer Vlaams-Brabant platleggen en op 15 december is een nationale algemene 24 urenstaking aangekondigd- heeft Brussels Airlines beslist om die dagen preventief 64 vluchten te schrappen. In geval van annulatie krijgt men zijn geld terug of men kan kosteloos omboeken.

 • Annelies Van Erp

  Rustige avondspits

  De avondspits verloopt in tegenstelling tot de ochtendspits erg rustig, melde deredactie.be. 'Er staat ongeveer 85 kilometer file, wat erg weinig is voor een maandagavond', aldus VRT-verkeersanker Bart Suy.

 • Annelies Van Erp

  Stakingsposten worden opgeruimd

  De 400 tot 500 stakingsposten in Oost-Vlaanderen worden maandagavond opgeruimd. Dat zegt Louis Pillaert (ABVV) namens het gemeenschappelijk vakbondsfront. Volgens een berekening van de vakbonden werden de posten door ongeveer 10.000 leden en militanten bemand.

  'De actie is zeer geslaagd, in de zin dat die zeer goed is opgevolgd', zegt Louis Pillaert. Volgens de vakbonden was er vooral in de industriële sectoren en openbare diensten een grote opvolging, maar ook in de verkoopssector en een deel van de bediendensector. In beperkte mate nam ook de medische en verzorgende sector deel.

  'Ook het socio-culturele veld heeft zijn sympathie geuit, net als een aantal scholen.' Ook inhoudelijk is Pillaert tevreden. 'Ik denk dat we een duidelijk en krachtig signaal binnen Oost-Vlaanderen aan onze Vlaamse en federale beleidsmakers gegeven hebben, die ook de burger heeft begrepen.'

  Pillaert zegt tot slot dat er geen meldingen van incidenten waren. 'Soms was het spannend, maar we hadden alles onder controle, ook dankzij een goede samenwerking met de politie, want hun diplomatische aanpak mag ook eens onderstreept worden.'

 • Annelies Van Erp

  'Toestand verschilt van gevangenis tot gevangenis'

  In de gevangenissen in West- en Oost-Vlaanderen is maandagnamiddag gemiddeld ongeveer 1 op de 3 personeelsleden aan de slag gegaan, tijdens de provinciale actiedag.

  "De toestand verschilt wel van gevangenis tot gevangenis", merkt Laurent Sempot, woordvoerder van het directoraat-generaal van de Penitentiaire Inrichtingen, op. Het is min of meer dezelfde situatie als maandagvoormiddag.

 • Annelies Van Erp

  Unizo: '5,3 procent van ondernemingen getroffen in West-Vlaanderen'

  Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) bevroeg in de loop van de dag 316 kmo's in West- en Oost-Vlaanderen en zag dat slechts 1,5 procent van de werknemers af te rekenen kreeg met één of meerdere stakende werknemers. Elf procent van de bedrijven werd geconfronteerd met laatkomers door stakingspiketten of gebrekkig openbaar vervoer.

  Unizo meent dat 5,3 procent van de ondernemingen getroffen werd in West-Vlaanderen. De ondernemersorganisatie kreeg ook het horen dat een kwart van de bedrijven te kampen had met laatkomers, en één op vijf ondernemingen ondervond hinder van een stakingspost.

  Zowat 36 procent van de kmo's zagen enkele leveringen niet aankomen. Bij grote bedrijven, waar de vakbonden sterk vertegenwoordigd zijn, was er meer hinder. Heel wat grote bedrijven, zoals Deceuninck in Roeselare en Picanol in Ieper, ondervonden heel wat hinder.

 • Annelies Van Erp

  De Lijn verwacht dat dienstverlening nog hele dag verstoord blijft

  Door de provinciale actiedag verwacht De Lijn dat de dienstverlening de rest van maandag zwaar verstoord zal blijven in Oost- en West-Vlaanderen. Vanaf dinsdag rijden de bussen en trams in beide provincies opnieuw normaal.

  In Oost-Vlaanderen is het aanbod zwaar verstoord. Op het Gentse stadsnet rijdt tramlijn 1 om het kwartier (tot Wondelgem) en buslijn 3 om het halfuur. Vanaf 20 uur is er geen dienstverlening meer in Gent, ook geen nachtbussen. In Sint-Niklaas rijden geen bussen, in de regio Dender en Vlaamse Ardennen is minder dan 10 procent uitgereden. Ook op de lijnen van het Waasland naar Antwerpen Linkeroever en vanuit Aalst en Dendermonde naar Vlaams-Brabant is de dienstverlening zwaar verstoord.

  In West-Vlaanderen zijn weinig tot geen bussen en kusttrams uitgereden. Op de stadsnetten is er geen bediening, op de streeklijnen nauwelijks: 5 tot 10 procent van de streekbussen is uitgereden. Bij de belbussen rijdt ongeveer 60 procent. Om 18.30 uur vertrekt in Oostende een kusttram naar De Panne. In Brugge rijden zes van de tien avondlijnen: 94, 95, 96, 97, 98 en 99. In Oostende rijdt alleen de avondlijn 82 naar Oudenburg.

  Door de staking in Luik rijdt de Limburgse lijn 74 Tongeren-Luik niet tot in het centrum van Luik, maar tot halte Cadran. Voor details over de hinder per lijn kunnen reizigers terecht op www.delijn.be.

 • Annelies Van Erp

  'Meer stakende leerkrachten in Gent dan tijdens eerste stakingsdag'

  In het Gentse onderwijs zijn bijna alle scholen open. De impact is vooral merkbaar in het stedelijk basisonderwijs waar in zeven scholen, één op de vijf, de deuren gesloten bleven.

  "Dat is meer dan de eerste stakingsdag", zegt Onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen). "Daar waar een deel van de leerkrachten staakt, is er een alternatief programma voor de leerlingen. In het stedelijke basisonderwijs kwam ruim drie op de tien leerlingen niet opdagen op school, in het secundair is dat vier op de tien."

  Van de stedelijke kinderdagverblijven en peutertuinen is maar één op de drie open, maar er werd in noodopvang voorzien.

 • Annelies Van Erp

  Geen vuilophaling in Gent

  In Gent is iets meer dan één op de vijf personeelsleden van de stad niet aan het werk. Bij de politie en brandweer wordt er nauwelijks gestaakt, de dienstverlening bij IVAGO is wel volledig verstoord, zo meldt het stadsbestuur.

  Door de actie zijn een aantal loketten van de dienst burgerzaken dicht net als vijf lokale dienstencentra. Ongeveer de helft van de Gentse sportaccommodaties is niet open.

  Verder zijn negen op de tien werknemers van afvalintercommunale IVAGO niet aan het werk, er is dan ook geen vuilophaling.

 • Simon Demeulemeester

  Gemiddeld 1 op de 3 cipiers aan de slag

  In de gevangenissen in West- en Oost-Vlaanderen is maandagvoormiddag gemiddeld ongeveer 1 op de 3 personeelsleden aan de slag gegaan, tijdens de provinciale actiedag. "De toestand verschilt wel van gevangenis tot gevangenis", merkt Laurent Sempot, woordvoerder van het directoraat-generaal van de Penitentiaire Inrichtingen, op. Er zijn voorlopig geen noemenswaardige incidenten gemeld.

  Het gaat om de gevangenissen van Brugge, Ieper, Ruiselede, Gent, Oudenaarde, Dendermonde en Beveren. "Brugge is het zwaarst getroffen", aldus Sempot. Daar is tussen de 10 tot 15 procent van het personeel aan de slag gegaan en dus ook het grootste aantal politieagenten gevraagd, bijstand te leveren (21). In Dendermonde is dan weer bijna iedereen komen werken, aldus Sempot. Behalve in Dendermonde en Ruiselede, waar geen bijstand nodig is, was voor de inrichtingen hulp van politieagenten voorzien of gevraagd. Het gaat om een beperkte inzet van maximaal een tiental agenten, met Brugge als uitzondering. In gevangenissen waar bijna niemand is komen werken, geldt de nachtdienst, zoals het geval is in Brugge. Sempot deed nog geen uitspraak over de namiddag. Om 14 uur wisselt de dienst. Het is nog niet duidelijk hoe groot de opkomst van het personeel dan zal zijn.

 • Simon Demeulemeester

  VOKA: 'Alle medewerkers aan de slag in 80 procent West-Vlaamse bedrijven'

  In tachtig procent van de bedrijven in West-Vlaanderen zijn volgens ondernemersorganisatie Voka alle werknemers aan de slag gegaan. Dat meldt Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen maandagmiddag na een rondvraag. De organisatie, tegenstander van de stakingen, dankt alle werkwilligen.

  "Voka is verheugd dat er vandaag in West-Vlaanderen duidelijk meer werkwilligen zijn dan stakers. We onderstrepen daarmee ons imago van hardwerkende provincie. De stakingsbereidheid is duidelijk minder groot dan vooraf aangekondigd werd door de vakbonden", aldus directeur-generaal van Voka West-Vlaanderen Hans Maertens.

  Voka ziet dat er vooral gestaakt wordt bij overheden, het openbaar vervoer en grote bedrijven, maar merkt ook op dat er ook grote bedrijven zijn die wel de deuren open houden. "Grote bedrijven wijzen ons op de reputatieschade van een staking als deze: voor de klanten, voor de leveranciers en niet in het minst voor de buitenlandse hoofdkwartieren. Dit is echt met vuur spelen", meent Maertens.

  Voka becijferde dat in West-Vlaanderen een verlies aan toegevoegde waarde zal zijn van 10 tot 15 miljoen euro. De ondernemersorganisatie dankt de werkwilligen of werknemers die er alles aan deden om hun bedrijf te bereiken.

  Over de blokkades die de toegang versperden voor werkwilligen, hebben ze echter geen goed woord. Heel wat grote bedrijven zoals Deceuninck in Roeselare en Picanol in Ieper ondervonden heel wat hinder. Bij Bekaert valt de schade dan weer goed mee omdat het voor velen een vakantiedag was, naar aanleiding van de feestdag Sint-Elooi, de patroonheilige van de metaalarbeiders.

 • Simon Demeulemeester

  Vakbondsfront telt 10.000 stakers

  Het gemeenschappelijk vakbondsfront berekende maandagmorgen dat er aan 500 Oost-Vlaamse bedrijven stakingsposten zijn.

  Het aantal stakers dat ACV, ABVV en ACLVB eerder op 7.000 tot 8.000 schatten, werd tegen 10.00 uur opgetrokken tot ongeveer 10.000.

 • Simon Demeulemeester

  'De woede zit veel dieper dan de Wetstraat denkt.'

  Peter Mertens (PVDA) aan een stakerspiket in Oost-Vlaanderen

  Peter Mertens (PVDA) aan een stakerspiket in Oost-Vlaanderen © BELGA

  'De acties gaan zeker voort als de regering potdoof blijft en er niet wordt toegegeven op de plannen om de pensioenleeftijd naar 67 jaar op te trekken, en er ook op de indexsprong en vermogensbelasting niet wordt toegegeven.' Dat zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens tijdens een bezoek aan de Gentse haven.

  "De sfeer is heel positief en tegelijk ook heel strijdbaar," aldus Mertens. "Of dat nu bij ArcelorMittal of bij andere havenbedrijven is, de steeds terugkerende klacht is dat mensen het niet zien zitten om tot 67 jaar te werken, terwijl zoveel jongeren zonder werk zitten en dat fysiek niet haalbaar is."

  De belangrijkste klacht is volgens Mertens "een algemeen onrechtvaardigheidsgevoel dat overal aanwezig is". "Hoe durven ze de koopkracht aan te pakken van de werkende klasse en tegelijk een belastingvoordeel te geven aan Electrabel of LuxLeaks toestaan? Er is een gevoel dat de gewone werkende klasse moet besparen voor de crisis waar zij niet verantwoordelijk voor is. De woede zit veel dieper dan de Wetstraat denkt. Dit is een regering van onrechtvaardigheid, maar men heeft het idee dat er niet naar hen wordt geluisterd. We hebben niet veel andere mogelijkheden om onze stem te horen."

  De radicaallinkse partij PVDA stuurde maandag 170 leden en militanten, verspreid over veertig groepen, naar 300 stakersposten in Oost-Vlaanderen.

 • Simon Demeulemeester

  Lichtgewonde bij inrijden auto op stakerspost in Zele

  In het Oost-Vlaamse Zele is maandagmorgen een persoon lichtgewond geraakt toen een auto inreed op een stakerspost aan het industrieterrein. Dat meldt de lokale politie. De omstandigheden van de aanrijding zijn nog onduidelijk.

  Het ongeval gebeurde in de Dommekensstraat aan het industriepark. Het is niet duidelijk of het om een opzettelijke aanrijding gaat. Voorafgaand aan het incident was er een woordenwisseling omdat de bestuurder van de wagen wou gaan werken, zegt de lokale politie. De auto zou proberen doorrijden hebben en iemand geraakt hebben, maar niet aan een hoge snelheid. Het slachtoffer raakte niet ernstig gewond. De bestuurder van de wagen en de aangereden man zullen pas in een latere fase ondervraagd worden.

 • Simon Demeulemeester

  Voorlopig geen incidenten in gevangenissen, wel politiebijstand

  In de West- en Oost-Vlaamse gevangenissen zijn op de provinciale actiedag maandagochtend rond 7.30 uur nog geen incidenten genoteerd. Bij de meeste is wel bijstand van de politie voorzien of gevraagd. Dat zei Laurent Sempot, woordvoerder van het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen (EPI).

  Het gaat om de gevangenissen van Brugge, Ieper, Ruiselede, Gent, Oudenaarde, Dendermonde en Beveren. Zowat overal zijn mensen aan de slag gegaan, maar zijn ook agenten voorzien of gevraagd, aldus Sempot.

  Enkel bij de gevangenissen van Dendermonde en Ruiselede was maandagochtend rond 7.30 uur geen politiebijstand nodig. "Het gaat om een beperkt aantal, maximaal een tiental agenten", zei Sempot. In de grote gevangenis van Brugge is dat een twintigtal.

  Cijfers en percentages over de opkomst van het personeel waren evenwel nog niet voorhanden. Vooralsnog kreeg het EPI geen melding van incidenten tijdens de actiedag. Sempot zei nog dat het directoraat-generaal de situatie nauwgezet opvolgt en dat maatregelen zijn genomen inzake veiligheid.

 • Simon Demeulemeester

  'Werken tot 67 en dan sterven? Gemakkelijk te beslissen met minister-pensioen'

Onze partners