Herkozen De Wever: "wees gerust, ik blijf niet eeuwig voorzitter"

15/11/14 om 16:40 - Bijgewerkt om 17:03

Bart De Wever is met 91 procent van de stemmen opnieuw verkozen als N-VA-voorzitter. Hij begint aan zijn vierde termijn.

Herkozen De Wever: "wees gerust, ik blijf niet eeuwig voorzitter"

Bart De Wever © /

Huidig N-VA-voorzitter Bart De Wever begint aan een vierde mandaat als partijvoorzitter. Het resultaat werd door de Kiescommissie bekendgemaakt op de partijraad. De Antwerpse burgemeester verzilverde het voorzitterschap in de eerste ronde met 90,76 procent van de stemmen. Geert Vertongen, van de Diepenbeekse N-VA-afdeling en gewezen Sabena-piloot, eindigde met 9,24 procent.

Uitzonderlijk meer termijnen

Tot 10 november konden N-VA-leden per brief of online hun keuze maken tussen beide kandidaten. De helft van de meer dan 40.000 stemgerechtigden heeft dat gedaan.

De Wever bedankte de partijleden voor hun vertrouwen en bedankte ook zijn tegenkandidaat Vertongen. "Geert heeft een waardige campagne gevoerd. Hij bracht ook een aantal terechte bekommernissen onder de aandacht die ik zal uitwerken", zo staat in een persbericht op de partijwebsite.

Sinds 2004 is de 43-jarige De Wever a voorzitter van de Nieuw-Vlaamse Alliantie. Eigenlijk kan een voorzitter bij N-VA maar twee termijnen na elkaar doen. Maar voor De Wever werd in 2011 al een uitzondering gemaakt en dat gebeurde ook ditmaal. In 2011 haalde De Wever nog 99,35 procent van de stemmen, maar toen was hij dan ook de enige kandidaat voor het voorzitterschap.

'Langs verschillende kanten belaagd'

De Wever liet al weten dat hij zich opnieuw kandidaat had gesteld omdat zijn partij in een "transitiefase" zit, met name door de regeringsdeelname op twee niveaus waardoor verschillende mensen die De Wever mogelijk hadden kunnen opvolgen een ministerpost hebben gekregen. Net om zijn partij in "rustiger vaarwater" te brengen, ging hij voor een extra termijn. Dat terwijl hij in 2011 nog zei te hopen dat het zijn laatste mandaat zou zijn.

"Wij zijn een partij die opnieuw in volle verandering zit. Een partij die haar programma nu in beleid moet omzetten en daarvoor langs verschillende kanten wordt belaagd", aldus de voorzitter. "Nu hebben we als partij nood aan stabiliteit en continuïteit. We mogen onze talenten niet opbranden voordat ze zich kunnen bewijzen. Maar ik kan u geruststellen: ik ben niet van plan voor eeuwig voorzitter te blijven."

Het was de eerste keer dat de partijraad in haar nieuwe samenstelling bijeenkwam. De afgelopen maand verkozen de N-VA-leden immers ook nieuwe partijraadsleden. Op de partijraad van december zal een nieuw partijbestuur en dagelijks bestuur verkozen worden, bestaande uit twee ondervoorzitters en een nationaal secretaris. De penningmeester wordt verkozen op de partijraad van januari. (Belga/WB)

Onze partners