'Helft van vastgestelde doodsoorzaken is fout'

22/10/16 om 11:01 - Bijgewerkt om 11:09

Dertig tot vijftig procent van de vastgestelde doodsoorzaken in ons land blijkt eenvoudigweg niet te kloppen.

'Helft van vastgestelde doodsoorzaken is fout'

© iStock

Experts pleiten bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) voor een professionele autopsie bij alle verkeersdoden, alle suïcides en alle plotse en onverwachte overlijdens. Dat melden De Standaard en Het Nieuwsblad zaterdag.

De Belgische wet voor het vaststellen van een overlijden is nagenoeg onveranderd sinds de Code Napoléon uit 1804. Nu kunnen alle artsen een doodsoorzaak invullen, 'niet gehinderd door enige kennis ter zake en met dramatische vergissingen tot gevolg', zegt forensisch patholoog Wim Van de Voorde (UZ Leuven).

Daarom pleiten de experts dat enkel nog forensisch pathologen een lijkschouwing mogen uitvoeren. "Wij zijn het enige land in Europa waar slachtoffers van moord en doodslag in de verkeerde handen terecht komen", zegt Van de Voorde. Hierdoor worden naar schatting 150 tot 200 moorden per jaar nooit opgelost.

De experts die De Standaard citeert, halen fors uit naar het gezondheidsbeleid in België. De basis van ons gezondheidsbeleid is volgens de experts 'drijfzand', zo luidt de diagnose. Aangezien 30 tot 50 procent van de vastgestelde doodsoorzaken niet klopt, stellen de ministers van Volksgezondheid bijgevolg de verkeerde prioriteiten. Zo blijken bijvoorbeeld hartinfarcten eigenlijk maagbloedingen, en een hersenbloeding een longontsteking.

Uit de ware toedracht van een overlijden valt veel te leren dat de levende kan redden, oordeelt een expert. "Autopsies waren de kwaliteitscontrole op het medische handelen in ziekenhuizen, en zouden dat nog altijd moeten zijn", zegt patholoog-anatoom Werner Jacobs (UZ Antwerpen). (DS/BO)

Onze partners