Hasseltse oppositie schiet met scherp op Hilde Claes

Hasseltste politici Steven Vandeput (N-VA) en Laurence Libert (Open VLD) © Belga

De Hasseltse oppositiepartijen N-VA en Open VLD eisen een extra vergadering van de politieraad in de zone HaZoDi, zodat burgemeester Hilde Claes (SP.A) de ware toedracht van de aanklacht over schriftvervalsing uit de doeken kan doen.

De Hasseltse liberale fractieleider Laurence Libert, vraagt zich openlijk af of de inverdenkingstelling van Hilde Claes verenigbaar is met haar voorzitterschap van de politieraad.

Onbegrijpelijk dat ik dit via de media moet vernemen

Laurence Libert (Open VLD)

De oppositie schiet met scherp op de burgemeester, nu is uitgelekt dat zij wordt verdacht van schriftvervalsing. “Het is onbegrijpelijk dat wij dit via de media moeten vernemen”, zegt Laurence Libert (Open VLD).

“Ik maak zelf deel uit van de politie- en de gemeenteraad, en was totaal niet op de hoogte. We moeten deze klacht ernstig nemen. We stellen ons de vraag of de functie van voorzitter van de politieraad wel kan uitgeoefend worden terwijl er een strafklacht loopt. De ervaring leert dat politiemensen in dat geval preventief geschorst worden.”

N-VA wil extra politieraad

De N-VA wil niet zo ver gaan, maar vraagt de burgemeester wel om hierover zo spoedig mogelijk duidelijkheid te verschaffen. “Het zou goed zijn om bij hoogdringendheid een extra politieraad samen te roepen”, vindt Steven Vandeput.

“Wij hebben een heel pak vragen die beantwoord moeten worden. In de eerste plaats willen we transparantie en duidelijkheid. Wij zullen ons pas uitspreken over de positie van de burgemeester nadat onze vragen beantwoord zijn.”

Coalitiepartner CD&V zal tijdens de gemeenteraad extra uitleg vragen en pas daarna een standpunt innemen.

Inzagerecht

In het onderzoek naar de vermeende schriftvervalsing door Hilde Claes beslist de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling op 24 september of een proces-verbaal van de onderzoeksrechter uit het dossier geweerd wordt. Dat pv heeft betrekking op het inzagerecht van Claes in het dossier.

Hilde Claes had inzagerecht gevraagd aan de onderzoeksrechter. Voordat hij daarover zou beslissen, had hij eerst het standpunt van het parket gevraagd. Dat stemde in en Claes mocht het dossier inkijken. “Achteraf stelde de onderzoeksrechter echter een proces-verbaal op, waarin hij schreef dat bepaalde stukken niet aan het inzagerecht onderworpen waren gelet op het privacyrecht van bepaalde mensen. Volgens mij is dat juridisch niet correct: je kan niet eerst onbeperkt inzagerecht geven om het dan nadien te beperken”, zegt Filiep Deruyck, advocaat van Hilde Claes.

Het Parket-Generaal vorderde om dat proces-verbaal uit het dossier te weren. De kamer van inbeschuldigingstelling velt over twee weken een arrest. Over het onderzoek naar de vermeende schriftvervalsing zelf, wilde advocaat Deruyck geen commentaar geven. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content