Gwendolyn Rutten ziet besparingsmogelijkheden bij Defensie en Justitie

Gwendolyn Rutten © Belga Image

Volgens Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten kan het niet de bedoeling zijn om de besparingen op de overheidsuitgaven af te zwakken. Ze ziet nog ruimte om te bezuinigen bij Defensie en Justitie.

Zowel de Vlaamse als de federale regering staat voor de begrotingscontroles. Voor Vlaanderen is een tekort aangekondigd van 900 miljoen euro, de federale overheid moet op zoek naar 1,2 miljard euro. De regeringspartijen onderhandelen de komende dagen over waar dat geld vandaan moet komen, maar verschillen grondig van mening.

Hebben we echt én een land- én een luchtmacht én een marine nodig?

Open VLD pleit vooral voor structurele besparingen op lange termijn in plaats van een ‘crashdieet’. ‘We willen dat onze overheidsuitgaven dalen en dat de overheden anders gaan werken,’ zei voorzitster Gwendolyn Rutten op Radio 1.

Defensie

Op het federale niveau ziet ze onder meer bij Defensie mogelijkheden om te besparen. ‘We moeten nadenken of we binnen onze defensie nog wel echt alle taken moeten doen? Hebben we echt én een land- én een luchtmacht én een marine nodig?’

Volgens Rutten legde de NAVO ook al de vinger op de wonde. De organisatie wil, zo schreef De Standaard vorige week, dat het Belgisch leger zijn fregatten van de hand doet en meer inzet op vliegtuigen. Fregatten heeft de NAVO voldoende en voor ons land zijn ze te duur, luidt het.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V)
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V)© BELGA

‘We moeten minder doen en wat we nog doen, gaan we beter doen,’ zegt Rutten. Ze pleit ook voor een samenwerking binnen de Benelux of zelfs binnen Europa, met een Europees leger. Dat moet er op termijn toch komen, vindt Rutten.

Justitie

Ook op het departement Justitie ziet Rutten nog ruimte om te besparen, hoewel vorige week nog honderden magistraten, advocaten, griffier, tolken en gerechtsexperts op de ‘alarmdag voor justitie’ een noodkreet naar de regering slaakten voor de nodige financiële middelen.

Rutten: ‘Er zijn heel veel magistraten, meer dan andere landen in Europa. Het probleem is dus niet zozeer het tekort aan mensen, maar wel dat ze niet allemaal op de juiste plaatsen worden ingezet en over moderne middelen beschikken. Op sommige rechtbanken zijn handen, oren en ogen tekort en verdrinken ze in het werk, op andere plaatsen is het kader heel ruim ingevuld. De justitiehervorming moet ervoor zorgen dat er flexibiler kan gewerkt worden.’

Sociale zekerheid

Maggie De Block
Maggie De Block© BELGA

Voor N-VA is dieper snijden in de sociale zekerheid geen taboe, maar CD&V en MR willen er niet van horen. Open VLD heeft met Maggie De Block het departement Sociale Zaken en Gezondheid in handen. Zij heeft volgens Rutten haar huiswerk goed gedaan.

Rutten: ‘De Block heeft in stilte, maar wel bijzonder efficiënt haar resultaat gehaald. Ze heeft op haar eentje het grootste deel van de bezuinigingsoefening gedaan met een akkoord met alle partners in de sector, een goed voorbeeld waar anderen naar kunnen kijken.’

Ze vraagt zich wel af of alle manieren van werken in de gezondheidszorg even efficiënt zijn, onder meer verwijzend naar het teveel aan onderzoeken.

Tekort bespreekbaar

Op het Vlaamse niveau vindt Rutten dat ‘we het apparaat nog beter kunnen organiseren – dat is nog altijd een kluwen van instellingen – en het met minder ambtenaren kunnen doen’.

De Open VLD-voorzitster hamert op een strakke begrotingsdiscipline, al is een tekort voor haar bespreekbaar. ‘Maar eens je begint te zeggen dat we de teugels loslaten, dan ben je gewoon de factuur aan het doorschuiven naar mensen die na ons komen. Dat is nooit een goed idee.’ (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content