Gruwelmoord op 16-jarige Christine Van Hees blijft definitief onopgelost

Christine Van Hees © .

De gruwelijke moord op de 16-jarige Christine Van Hees zal nooit worden opgelost. De raadkamer heeft de moord na 30 jaar geklasseerd als verjaard. Het verhaal van Christine Van Hees is de nachtmerrie van elke ouder.

De moord op de 16-jarige Christine Van Hees is definitief verjaard. Dat heeft de Brusselse raadkamer beslist, zo meldt het Brusselse parket. Het toen 16-jarige meisje werd op 13 februari 1984 vermoord teruggevonden in een verlaten champignonkwekerij in Oudergem. Ze werd vastgebonden, gruwelijk gemarteld, verminkt, gewurgd en in brand gestoken.

Ondanks jarenlang onderzoek zijn de dader of daders van de moord nooit kunnen geïdentificeerd worden. Eén man zat wel drie jaar in voorhechtenis maar werd uiteindelijk vrijgelaten en nooit vervolgd. Zelfs een verlenging van de verjaringstermijn en een ultiem getuigenverhoor, in 2011, leverden niets op.

Champignonkwekerij

Op 13 februari 1984 kreeg de brandweer om 20.47 uur een oproep binnen omdat een verdachte rookpluim opsteeg uit een gewezen champignonkwekerij in Oudergem, dichtbij de huidige campus van de Vrije Universiteit Brussel. De kwekerij lag er al sinds 1972 verlaten bij, maar werd regelmatig gebruikt door punkers en druggebruikers. De brandweer vreesde dan ook voor mogelijke slachtoffers en rukte meteen uit.

Eenmaal ter plekke ontdekten de brandweerlui een stapel smeulende houten dozen, waarop het verminkte en gedeeltelijk verbrande lichaam van een jonge vrouw lag. Zij was aan handen en voeten gebonden met een snoer dat ook om haar hals gedraaid was. Haar kleren en juwelen lagen naast haar. Volgens de wetsarts was ze gefolterd en gewurgd.

Het lichaam was zo erg toegetakeld dat de identificatie moeilijk verliep maar uiteindelijk bevestigden de ouders van Christine Van Hees dat het wel degelijk om hun dochter ging.

Het meisje was de avond voordien niet naar huis gekomen en was het laatst in leven gezien de dag voor haar dood, toen ze om 17.20 uur door de Wayezstraat in Anderlecht stapte, richting metrostation Sint-Guido.

De Irokees

Het gerechtelijk onderzoek spitste zich al snel toe op de groepjes jongeren die de verlaten champignonkwekerij bezochten en op 13 september 1984 werd Serge C. opgepakt, een punker wiens kapsel hem de bijnaam ‘De Irokees’ had opgeleverd. Hij werd een twintigtal keer ondervraagd en legde de speurders tien verschillende versies voor. In één daarvan verklaarde hij dat Christine Van Hees vermoord was omdat ze op de hoogte was van een inbraak in een kazerne van het leger, waar wapens zouden gestolen zijn die later gebruikt werden bij overvallen.

Het onderzoek levert echter geen sluitende bewijzen op tegen de man en hij werd na drie jaar, twee maanden en vier dagen weer vrijgelaten. België werd in 1991 door het Hof van de Mensenrechten in Straatsburg veroordeeld voor de overschrijding van de redelijke termijn van voorhechtenis.

Dutroux

Sindsdien leverde het onderzoek geen enkele verdachte meer op. In de nasleep van de zaak-Dutroux beweerde Regina Louf, ook bekend als getuige X1, dat Van Hees vermoord werd tijdens een satanisch ritueel waarbij ook Dutroux en Michel Nihoul aanwezig waren maar ook dat spoor loopt dood.

In 2011 deden de speurders van de moordsectie van de Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP) nog een ultieme poging, nadat ze het dossier voorgelegd hadden aan de ‘Cold Cases’-afdeling. Er werd gezocht naar de inzittenden van een donkerkleurige Pontiac Firebird Trans Am, die in de omgeving van de feiten gezien was. Ook vijftien leden van een Brusselse rockabilly-band werden ondervraagd en moesten DNA-stalen afleveren maar ook deze twee pistes leverden geen succes op.

Eind januari 2014 bracht het Brusselse parket de ouders Van Hees dan op de hoogte dat het dossier vanwege de verjaring afgesloten werd. Donderdag heeft de raadkamer officieel vastgesteld dat de strafvordering uitgedoofd is door de verjaring. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content