Graangewas quinoa voor het eerst geteeld in Vlaanderen

07/05/15 om 20:03 - Bijgewerkt om 20:03

Het Zuid-Amerikaanse graangewas quinoa wordt voor het eerst op beperkte schaal geteeld in Vlaanderen.

Graangewas quinoa voor het eerst geteeld in Vlaanderen

quinoaplant © Istock

Het Zuid-Amerikaanse graangewas quinoa, vorig jaar voor het eerst op beperkte schaal in Wallonië geteeld, zal dit jaar op 110 hectare Belgische akkers groeien. Voor het eerst zal quinoa ook op Vlaamse grond groeien, er is 20 ha voorzien, zo is vernomen bij het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO).

In het Oost-Vlaamse Zulte werd donderdag één hectare quinoa gezaaid als contractteelt voor Quinobel. Dat is de Belgische mandataris voor de nieuwe quinoarassen die in Wageningen ontwikkeld werd.

'Die hectare is slechts één van de 110 ha die in België dit jaar gezaaid worden, waarvan twintig ha in Vlaanderen en de rest in Wallonië', zegt woordvoerster Greet Riebbels (ILVO). 'Dat is een groot verschil met vorig jaar, toen slechts 10 ha in Wallonië gezaaid werd.'

Ideale zaaitijdstip

ILVO speelt een centrale rol in de quinoateelt en coördineert zowel de demonstratiewerking als het wetenschappelijk onderzoek. Wat de demonstratiewerking betreft zijn er in 2015 twee velden aangelegd, één in de provincie Vlaams-Brabant (in samenwerking met het Nationale Proeftuin voor Witloof) en een tweede in Paulatem (Zwalm). Samen met de Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling (ADLO) van het Vlaams ministerie van Landbouw en Visserij werden daar enkele variëteiten gezaaid.

Drie onderzoeksinstellingen doen experimenteel wetenschappelijk onderzoek naar de quinoateelt. Het ILVO voert een onderzoek naar het ideale zaaitijdstip en een bemestingsonderzoek, waarbij op drie rassen verschillende dosissen stikstof op verschillende tijdstippen toegediend worden. In het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw (PCG) gaat er een herbicideproef door.

Onkruidbeheersing

'Momenteel is er geen enkel bestrijdingsmiddel goedgekeurd om quinoa onkruidvrij te houden', aldus Riebbels daarover. 'Het PCG screent een aantal bestaande herbiciden, waaronder herbiciden met een toepassingsgebied in de bietenteelt.'

Bij INAGRO in Rumbeke-Beitem wordt onder meer de biologische onkruidbeheersing bij quinoa onderzocht. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners