Gevangenis Leuven is sleutel van alle 180 cellen kwijt

31/10/12 om 08:08 - Bijgewerkt om 08:07

De gevangenis Leuven Hulp is al een week een sleutel kwijt waarmee alle 180 celdeuren geopend kunnen worden.

Gevangenis Leuven is sleutel van alle 180 cellen kwijt

© Belga

De gevangenis Leuven Hulp is al een week een sleutel kwijt waarmee alle 180 celdeuren geopend kunnen worden. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Het personeel is volgens de krant bang dat een van de gevangenen de loper in zijn bezit heeft. De directie probeerde het incident aanvankelijk stil te houden, maar nu worden dan toch enkele cruciale sloten vervangen.

De bewuste sleutelbos, die eigenlijk toebehoorde aan de aalmoezeniers, is sinds afgelopen donderdag zoek. Er hangen twee erg belangrijke sleutels aan: de loper van alle 180 celdeuren en die van 20 afdelingsdeuren. "Wie die in handen krijgt, heeft vrij spel binnen de gevangenismuren", klinkt het bezorgd bij het personeel.

In theorie moet het verlies van zo'n belangrijke sleutelbos meteen aan het Gevangeniswezen in Brussel worden gemeld, maar er zou zijn geaarzeld om dat te doen.

'Geen directe controle op kast waarin sleutels bewaard worden'

Intussen is het nog altijd hoogst onduidelijk hoe de sleutelbos kon verdwijnen en wie hem in handen heeft. Het is zelfs nog niet opgeklaard of de sleutels gestolen of domweg zoek geraakt zijn. "Er is geen directe controle op de kast waarin ze bewaard worden", klinkt het.

Het is de zoveelste blunder op rij in de Leuvense hulpgevangenis. Vorige week nog wandelde een gedetineerde ei zo na in zijn eentje naar buiten. Eerder liet de instelling per ongeluk de verkeerde man vrij en vergat het personeel de familie te verwittigen van een gevangene die zelfmoord had gepleegd. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners