Gevangene Farid 'Le Fou' krijgt 11.000 euro schadevergoeding

13/01/14 om 10:52 - Bijgewerkt om 11:47

Farid Bamouhammad, een van Belgiës beruchtste gevangenen, krijgt een schadevergoeding van 11.000 euro voor onterende behandelingen die hij na een incident in 2007 moest ondergaan in de gevangenis van Itter.

Gevangene Farid 'Le Fou' krijgt 11.000 euro schadevergoeding

Farid 'Le Fou' Bamouhammad © Belga

Voor die behandeling zijn, volgens de rechtbank, twee leden van de directie en een hoofd van de cipiers verantwoordelijk. Bamouhammad is zelf dan weer schuldig aan beledigingen en bedreigingen aan het gevangenispersoneel. Dat besliste de correctionele rechtbank van Nijvel.

Klacht

Na een incident in december 2007 was Bamouhammad 11 dagen lang aan enkels en polsen geboeid. Hij diende daarop een klacht in tegen drie cipiers en drie directieleden van de gevangenis wegens onmenselijke en onterende behandeling. Hun advocaten pleitten de vrijspraak, omdat ze volgens hen niets anders hebben gedaan dan de regels toegepast.

Omdat de redelijke termijn in de zaak overschreden is, worden alle beklaagden veroordeeld tot een eenvoudige schuldverklaring. Toch krijgt Bamouhammad een schadevergoeding van 11.000 euro, of 1.000 euro per dag dat hij zat opgesloten in een isoleercel in Itter.

Onterend

In het uitgebreid gemotiveerde vonnis van de rechtbank verwerpt die de onmenselijke behandeling, maar behoudt ze de onterende behandeling. De rechtbank is van oordeel dat het gedrag van Bamouhammad niet van die aard was dat hij in de isoleercel zowel aan de handen als aan de voeten geboeid moest worden. De toenmalige gevangenisdirecteur, een co-directrice en een hoofd van de cipiers worden hiervoor verantwoordelijk geacht. De andere personeelsleden zijn vrijgesproken.

De bedreigde agenten krijgen een symbolische euro.

Moeilijke gevangene

Farid Bamouhammad, beter bekend als Farid Le Fou (de gek), zit verscheidene zware straffen uit. Hij is een van de 230 risicogedetineerden en een van de beruchtste gevangenen van ons land. Hij werd de voorbije vijf jaar al meer dan 20 keer overgeplaatst en wegens zijn slechte naam gingen cipiers al verschillende keren in staking als hij naar hun gevangenis werd overgeplaatst. Sinds vorig jaar zit hij in Nijvel. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners