Gentse verkrachtingszaak: Slachtoffer gaat niet in beroep

© iStock

In de zaak van een 33-jarige Gentse lokale radiopresentator die beschuldigd werd van verkrachting van een vrouw maar van de Gentse correctionele rechtbank de gunst van de opschorting kreeg, heeft de dader dinsdag zijn slachtoffer financieel vergoed. Dat meldt de Gentse persrechter Mieke Dossche. Het slachtoffer gaat niet in beroep tegen het vonnis, maar omdat het openbaar ministerie dat wel deed wordt de zaak in elk geval behandeld door het Gentse hof van beroep.

De feiten gebeurden eind 2014 in een radiostudio van Urgent.fm in Gent. Slachtoffer en dader hadden elkaar op het festival Gent Jazz leren kennen en hadden af en toe gechat met elkaar. De vrouw kwam naar de radiostudio en er werd gekust. De beklaagde raakte “dermate opgewonden dat hij slachtoffer zonder toestemming penetreerde”, aldus de rechtbank, die aanvaardde dat het “niet om een brutale verkrachting” ging.

“De rechtbank benadrukt dat de beklaagde niet kan beschouwd worden als een persoon die voorafgaandelijk de intentie had om (naam van het slachtoffer, nvdr.) in de val te lokken en te verkrachten. Veeleer is er sprake van een persoon die op een bepaald ogenblik opgewonden raakte bij de opbouw van seksuele spanning, die de signalen van de burgerlijke partij verkeerd interpreteerde, die de controle verloor en die op een bepaald ogenblik seksuele handelingen stelde vanuit zijn eigen beeld van de realiteit waarbij hij geen aandacht meer had voor de duidelijke grenzen getrokken door de burgerlijke partij”, motiveerde de rechtbank.

Het vonnis zorgde voor hevige kritiek en er ontstond een hevige polemiek over de beslissing van de rechtbank. Het parket besliste door de media-aandacht voor de zaak om één dag na het vonnis beroep aan te tekenen. Zowel de advocaat van de dader als de advocaat van het slachtoffer hebben nu beslist om geen hoger beroep aan te tekenen tegen het vonnis. Omdat het parket in beroep ging, zal het Gentse hof van beroep zich binnen enkele maanden toch over de zaak buigen.

Het hof zal zich opnieuw uitspreken over de straf maar niet over de schadevergoeding. Francis De Decker, de advocaat van de beklaagde, bevestigt dat zijn cliënt dinsdag overging tot de betaling van de schadevergoeding aan het slachtoffer. Het ging om een schadevergoeding van 4.500 euro.

De advocaat vraagt “uitdrukkelijk aan de media zijn cliënt de kans te geven om, ondanks alle heisa van de voorbije week, zijn leven in rust en anonimiteit verder te kunnen zetten”, zegt De Decker in een persbericht. “Dit was overigens ook de duidelijke onderliggende bedoeling van de beslissing van de correctionele rechtbank. Mijn cliënt werd de voorbije week enorm geschaad, niet door het vonnis van de correctionele rechtbank, maar wel door de negatieve aandacht die eraan besteed werd in de pers en door de complete verdraaiing van de feiten én van de overwegingen en motieven van de rechtbank.”

De uitspraak werd volgens De Decker “tegen de wil in van slachtoffer en dader in de media op een volstrekt lichtzinnige wijze benaderd”. De zaak werd volgens de raadsman “door politiek en pers vermengd met andere zaken met een compleet verschillende feitelijke achtergrond waardoor zowel zijn cliënt als de betrokken rechters compleet ten onrechte werden vernederd en gedemoniseerd”

De zaak leidde de afgelopen dagen tot een stroom van reacties bij commentatoren en politici. Onder meer minister van Justitie Koen Geens gaf in de Kamer zijn kijk op de zaak. Volgens De Decker brengt Geens met zijn uitspraken de scheiding van machten in gevaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content