Gent wil met nieuw prostitutiereglement aantal ramen terugdringen

24/02/15 om 02:13 - Bijgewerkt om 02:12

Om het aantal vitrines terug te dringen en een efficiënter beleid te kunnen voeren op vlak van veiligheid, gezondheid en hygiëne, keurde de Gentse gemeenteraad unaniem een nieuwe stedenbouwkundige verordening voor raamprostitutie goed.

Gent wil met nieuw prostitutiereglement aantal ramen terugdringen

Daniël Termont (SP.A) © Lies Willaert

Gent koos er al een tijd geleden voor om het aantal bordelen te bevriezen, maar exploitanten bleken creatief en maakten bijvoorbeeld vitrines op verdiepingen of maakten twee ramen waar er vroeger één was.

Het nieuwe stedenbouwkundige reglement verbiedt vitrines op de eerste verdieping, de wel toegelaten ramen moeten minstens 1,2 meter breed zijn en mogen niet langer onderverdeeld worden.

Om de werkomstandigheden te verbeteren, moet een bordeel voortaan minstens uit een vitrine met bijhorend werkruimte beschikken van minstens negen vierkante meter, een gemeenschappelijke ruimte en een sanitaire ruimte hebben, tenzij elke werkruimte voorzien is van minstens een toilet, wastafel en een douche of bad. Ook moet het aantal werkruimtes minstens gelijk zijn aan het aantal vitrines.

Rosse buurt verplaatsen

Het nieuwe reglement wordt gekoppeld aan een politiereglement, dat volgende maand gestemd wordt, en de stad in staat stelt om te bestraffen en zelfs zaken te sluiten. Op lange termijn denkt de stad aan een herlocalisatie van de rosse buurt. "We kregen daarvoor al drie of vier locatievoorstellen", zei burgmeester Daniël Termont. "Die waren niet altijd geschikt, mensen schuiven uit commerciële overwegingen panden naar voor." Termont zei ook dat het nieuwe reglement een onderdeel is van de totaalaanpak van de overlastproblematiek en dat hij meer protest had verwacht dan er uiteindelijk is gekomen. "Bewoners vinden het goede maatregelen en barhouders willen ook in regel zijn", vatte hij de reacties samen.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners