Geens: ‘Nooit beweerd dat Abdeslam kon ontsnappen door verbod nachtelijke huiszoeking’

Voormalig minister van Financiën Koen Geens © belga

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) ontkent te hebben verklaard dat terreurverdachte Salah Abdeslam aan de politie is kunnen ontsnappen omdat de politie ’s nachts geen huiszoekingen mag uitvoeren. Ook zegt de minister nooit te hebben beweerd dat Abdeslam op 16 november aanwezig was in Molenbeek.

Minister Geens kreeg donderdag tijdens het vragenuurtje in de Kamer forse kritiek over uitspraken tijdens het VTM-opsporingsprogramma “Faroek”, over de huiszoekingen die op maandag 16 november in Molenbeek plaatsvonden.

De discussie draait rond de vraag of de voortvluchtige terrorist Abdeslam zich de avond voordien in de Brusselse gemeente bevond en of hij wist te ontsnappen omdat de politie ’s nachts geen huiszoekingen mag uitvoeren.

‘Stop het amateurisme in communicatie’

Vanuit de meerderheid stelde Carina Van Cauter (Open Vld) dat het geheim van het onderzoek geldt wanneer de politie en het parket terrorisme op het spoor zijn. “Je jaagt niet met de fanfare op kop”, aldus Van Cauter. “Eén ding is duidelijk in een lopend onderzoek: zwijgen is goud.”

Ook de oppositiepartijen waren niet opgezet met Geens’ verklaringen. “Je strijdt niet tegen terrorisme door mediabuzz te zoeken. De strijd tegen terreur heeft geen mediashow nodig”, zei Özlem Özen (PS), terwijl Gilles Vanden Burre (Ecolo) benadrukte dat de oppositie er steeds begrip voor heeft opgebracht dat de regering over bepaalde zaken niet kon communiceren wegens het lopende onderzoek. “Met één interview doorbreekt u de stilte. Stop het amateurisme in de communicatie.”

Hans Bonte (sp.a) wilde weten of het klopt dat de “terreurverdachte nummer één in Europa” is kunnen ontsnappen in een kast onder de neus van de politiediensten. “U kan daar niet op antwoorden omdat niet is gebeurd wat had moeten gebeuren. Elke burgemeester weet dat, als er gevaar dreigt, hij een perimeter afzet. Wie is verantwoordelijk voor deze elementaire blunder?”

‘Voorbereidingen waren al uren aan de gang’

Minister Geens preciseerde dat hij tijdens de uitzending enkel heeft onderstreept in welke mate de wettelijke beperkingen rond de periode waarbinnen huiszoekingen gevoerd mogen worden, een handicap kunnen vormen in bepaalde noodsituaties, in het bijzonder met betrekking tot het terrorisme.

“In bepaalde omstandigheden zou de mogelijkheid om ’s nachts te kunnen optreden, naast de factor tijd en tactiek, ook kunnen toelaten om met een grotere vorm van veiligheid te handelen, zowel voor de politiediensten als voor de buren of de voorbijgangers”, zei Geens. Daarom besliste de regering nachtelijke huiszoekingen in terreurdossiers toe te staan.

Hij legde ook uit dat de ordediensten die maandag om 10.00 uur de woning aan de Delaunoystraat zijn binnengedrongen, maar dat de voorbereidingen al uren aan de gang waren. “Volgens het federaal parket werd het tijdstip van het begin van de huiszoeking gekozen om operationele en opportuniteitsredenen. De huiszoeking in de woning te Molenbeek, die bedoeld was zich ervan te vergewissen of Salah Abdeslam er zich bevond of zou bevonden hebben, gaf een negatief resultaat”.

‘Nooit beweerd dat Abdeslam in Molenbeek was’

“Ik heb nooit beweerd dat Salah Abdeslam op 16 november inderdaad in Molenbeek aanwezig was”, verdedigde de minister zich. “Maar zoals het federaal parket gisteren, en mijn collega Jambon in dezelfde uitzending, ook bevestigd hebben, heb ik gealludeerd op een mogelijke aanwezigheid, waarmee de diensten rekening moesten houden, zoals overigens blijkt uit de belangrijke inzet van de veiligheidsdiensten naar aanleiding van de huiszoeking en de duur ervan.”

“Voor alle duidelijkheid: ik heb dus niet verklaard dat Salah Abdeslam er nipt in geslaagd zou zijn om aan de politie te ontkomen door het gegeven dat het verboden is ’s nachts op te treden”, luidde het. “Niettemin is het nodig om de ordediensten meer manoeuvreerruimte te geven om hun tussenkomsten in private plaatsen beter te kunnen plannen en uitvoeren, zeker in die situaties waar er sprake is van een zekere gevaarlijkheidsgraad.”

De oppositie was niet tevreden met het antwoord van Geens. “U probeert de vis te verdrinken”, vond Özen. “U hebt uw eigen uitspraken niet begrepen”, laakte Olivier Maingain (Défi), terwijl Bonte het over een “vals debat” had. “U weet dat er een fout is gemaakt door de boel niet af te sluiten. Wie draagt hiervoor de verantwoordelijkheid?” (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content