'Geen verkeersboetes tussen Kerstmis en Nieuwjaar'

22/11/14 om 11:00 - Bijgewerkt om 11:04

Als het van de liberale politievakbond VSOA afhangt, volgt er een tweede boeteloze week tussen Kerstmis en Nieuwjaar.

'Geen verkeersboetes tussen Kerstmis en Nieuwjaar'

© belga

Net als bij de eerste boeteloze week het geval was, zullen kleine overtredingen door de vingers gezien worden. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

De politievakbond reageert daarmee op het voornemen van de regering-Michel om het vervroegd pensioen voor agenten op te geven, net als de erkenning van politieman als 'gevaarlijk beroep'.

De boeteloze week moet dus worden beschouwd als een vakbondsactie. "We schakelen een versnelling hoger omdat ze onze eisen duidelijk niet begrepen hebben", zegt Vincent Houssin van het VSOA in Het Laatste Nieuws.

Niet dronken achter het stuur

Een boeteloze week betekent evenwel niet dat bandeloos rijgedrag wordt getolereerd. Chauffeurs die iets te snel rijden, gsm'en achter het stuur of hun gordel niet dragen, zullen tussen kerst en nieuw allicht niet gesanctioneerd worden, maar dat is niet het geval voor wie dronken achter het stuur zit.

De BOB-controles gaan namelijk gewoon door en wie betrapt wordt, zal normaal gezien wel geverbaliseerd worden.

Behalve een boeteloze week volgen er nog vakbondsacties. Op vrijdag 12 december wil het VSOA - gesteund door de christelijke (ACV) en socialistische (ACOD) vakbond - het hele land lamleggen.

Extra files

Dat zal gebeuren via 'stiptheidscontroles' op de snelwegen en bij de lucht- en zeehavens. Het is de bedoeling dat de actie tot extra files leidt.

"De vriendelijke acties die we tot nu toe gevoerd hebben, hadden geen resultaat. De regering dwingt ons hiertoe", aldus Vincent Houssin. (BO)

Lees meer over:

Onze partners