Geen enkel vuurwapen nog vrij te koop

09/06/13 om 09:38 - Bijgewerkt om 09:38

Minister van Justitie Annemie Turtelboom heeft de lijst van vrij verkrijgbare vuurwapens afgeschaft. Daardoor kan in België kan geen enkel vuurwapen nog vrij gekocht worden.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) heeft de lijst van vrij verkrijgbare vuurwapens afgeschaft. Daardoor kan in België geen enkel vuurwapen nog vrij gekocht worden. Dat meldt de VRT-nieuwsredactie.

Op de lijst stonden bijna 680 wapens die een historische, folkloristische of decoratieve waarde hebben en waarvoor geen vergunning nodig was. "Wij waren het enige land in Europa waar je nog vuurwapens kon kopen en dat zonder vergunning zou doen", aldus minister Turtelboom. "Dat lag aan de basis van toch wel dramatische feiten, zoals die in Luik anderhalf jaar geleden. Daarom hebben we, net als de buurlanden, de lijst met vrij verkrijgbare vuurwapens afgeschaft."

Op 13 december 2011 opende een 33-jarige man op de Place Saint-Lambert, in het centrum van Luik, het vuur op omstaanders. Vijf mensen kwamen om en er vielen ook meer dan honderd gewonden. De dader sloeg nadien de hand aan zichzelf.

'Regeling geldt niet voor folkloristische verenigingen'

De minister voegt toe dat de regeling niet geldt voor folkloristische verenigingen die optochten houden of historische reconstructies. De wapens die zij bij dergelijke evenementen gebruiken, moeten wel worden aangegeven bij de politie.

Wie een vuurwapen bezit dat op de afgeschfte lijst stond, krijgt een jaar de tijd om het aan te geven bij de politie, aldus de VRT-nieuwsredactie.

Onze partners