‘Gedwongen terugkeer van illegale criminelen moet beter’ (Theo Francken)

Theo Francken (N-VA) © Belga

Kamerlid Theo Francken (N-VA) is scherp voor staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld).

Francken ging na of de positieve berichtgeving rond het terugkeerbeleid onder staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block wel klopt.

Inderdaad, geeft de N-VA’er toe, de globale cijfers liggen onder De Block hoger dan onder haar voorganger Melchior Wathelet (cdH). “Maar zelfs met die toenemende terugkeercijfers, blijven de cijfers lager dan in de periode 2001-2006.”

Gedwongen terugkeer van illegale criminelen

Het aantal vreemdelingen dat vrijwillig terugkeert zit dan wel in stijgende lijn, geeft Francken toe, “de gedwongen verwijderingen zitten sinds 2006 in dalende lijn en stabiliseren ook onder staatssecretaris De Block op een historisch laag aantal”.

“In tegenstelling tot de hoera-berichtgeving verloopt deze verwijdering steeds moeizamer”, stelt Francken vast. Zo werd in 2012 “slechts” 8,8 procent van de illegale vreemdelingen die (toevallig of niet) administratief aangehouden werden in een gesloten centrum opgesloten met het oog op verwijdering. Tussen januari en april van dit jaar ging het om 8,0 procent.

Gevangenisstraf

Van het aantal illegale criminelen die een gevangenisstraf hebben uitgezeten, wordt 4,5 procent administratief aangehouden om het land uitgezet te worden. “Dat betekent dat een illegaal die niet in orde is met zijn papieren bijna tweemaal zo veel kans heeft om teruggestuurd te worden als een illegaal die ook diefstallen pleegt. Waar is de logica?”, vraagt Francken zich af.

De NV-A’er stelt vast dat De Block vindt dat bijna 70 procent van de illegale criminelen (64,7 procent + 4,5 procent) terug zou moeten keren naar zijn herkomstland, maar hij betreurt dat “de regering geen punt maakt van hun gedwongen terugkeer”. “Waarom ze dat niet doet, moet je aan haar vragen. Maar ik vermoed dat het uitblijven van de noodzakelijke terugname-akkoorden er veel mee te maken heeft. De Dienst Vreemdelingenzaken redeneert dan dat er toch geen reden is tot opsluiten en er dan maar een bevel om het land te verlaten moet worden uitgereikt. Een andere reden is dat er geen capaciteit is.”

Volgens Francken zitten de gesloten centra propvol en moeten er plaatsen bijkomen. “Je kunt niet verwijderen als er geen plaats is. In België beschikken we over ongeveer 500 plaatsen, in Nederland zijn er zo’n 1.600.”

Geen aanval tegen Maggie De Block

Francken spreekt tegen dat hij met zijn cijfers – en begeleidende persconferentie – de aanval inzet tegen Maggie De Block. “Ik zie het zo niet. De waarheid heeft haar rechten. Er wordt voortdurend positief gecommuniceerd over het terugkeerbeleid, maar de realiteit is veel genuanceerder. Als blijkt dat het niet goed gaat, mag ik toch wel mijn werk doen?”

Bij de verkiezingen van juni 2014 komen Francken en De Block mogelijk beiden in de kieskring Vlaams-Brabant op. Francken is burgemeester van Lubbeek, De Block woont in Merchtem (Belga/TE/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content