Fruittelers moeten massa’s appels en peren vernietigen

© Thinkstock

De telers van appelen en peren hebben dit jaar al duizenden tonnen fruit vernietigd. Dat is een gevolg van het Russisch handelsembargo op landbouwproducten na de crisis in Oekraïne. ‘We doen dit niet graag, we zouden liever verkopen tegen een fatsoenlijke prijs’, klinkt het vrijdag bij de Boerenbond.

Landen in de Europese Unie mogen hun fruit vernietigen als de prijs te laag is. Voor appelen ligt de grens op 10 cent per kilo, voor peren op 12 cent. Zo mag ons land dit jaar 25.700 ton appelen en peren vernietigen, of zowat 4 procent van de Belgische productie. Volgens de boerenbond hebben de fruittelers al bijna de helft van dat volume vernietigd .

De boer krijgt een vergoeding voor het vernietigde fruit, al blijft die volgens de Boerenbond ver onder de kostprijs. Daarnaast was het sowieso al een slecht fruitjaar. ‘We hebben 18 procent minder appelen en 10 procent minder peren’, zegt Boerenbondwoordvoerster Anne-Marie Vangeenberghe. Ze wijst erop dat ons land een serieuze afzetmarkt kwijt is sinds Rusland in 2014 het Belgische fruit boycotte als gevolg van het conflict in Oekraïne.

De fruitprijzen zijn dan ook erg gevoelig aan schommelingen in vraag en aanbod. Zo zorgt 1 procent overschot ervoor dat de prijs met 10 procent keldert. Omgekeerd geldt evenwel ook dat 1 procent tekort de prijs met 10 procent doet opveren. Ook elders in Europa is er overdruk op de markt van het fruit. Behalve België zijn ook Polen en Italië belangrijke appellanden. En ook zij vernietigen een deel van de oogst. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content