Freya Van den Bossche: 'Helft gemeenten bouwt te weinig sociale woningen'

01/10/12 om 21:49 - Bijgewerkt om 21:49

De helft van de Vlaamse gemeenten levert onvoldoende inspanningen voor de sociale woningbouw, zo zegt minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A).

Freya Van den Bossche: 'Helft gemeenten bouwt te weinig sociale woningen'

© Reuters

De helft van de Vlaamse gemeenten levert onvoldoende inspanningen voor de sociale woningbouw. Dat stelt minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A) in een mededeling. Er zijn de voorbije jaren 8.759 sociale huurwoningen bijgebouwd in Vlaanderen, laat de minister weten. Samen met de woningen waarvoor een definitieve bouwvergunning is afgeleverd, en die dus op korte termijn gebouwd worden, komen we zo aan 18.437 nieuwe sociale huurwoningen.

"Daarmee zal 42 procent van de doelstelling van het grond- en pandendecreet gerealiseerd zijn", zegt Van den Bossche. "Wat sociale huurwoningen betreft, zitten we dus perfect op schema." Tegelijk blijkt dat de inhaalbeweging niet gelijkmatig verloopt. In de helft van de Vlaamse gemeenten zijn de afgelopen vier jaar onvoldoende inspanningen geleverd. De andere helft zit wel op het goede spoor, zo blijkt uit een doorlichting van Wonen-Vlaanderen.

"Het is van groot belang dat alle gemeenten betaalbare woningen voorzien voor hun inwoners. We beschikken nu over gedetailleerde cijfers voor alle Vlaamse gemeenten. De nieuwe gemeentebesturen die vanaf januari aan de slag gaan, weten waar ze aan toe zijn."

De Vlaamse overheid heeft de ambitie om tegen 2023 43.000 nieuwe sociale huurwoningen en 21.000 nieuwe sociale koopwoningen te bouwen. (Belga/SD)

Onze partners