Franstalige politici houden rekening met einde België

03/09/10 om 21:40 - Bijgewerkt om 21:40

Dat blijkt uit verklaringen van de PS-kopstukken Rudy Demotte en Laurette Onkelinx.

De Franstaligen moeten alle opties overwegen, ook een hypothese waarbij ze zelf het heft in handen nemen. Dat zegt Rudy Demotte, minister-president van het Waals gewest en de Franse gemeenschap. Volgens vicepremier Laurette Onkelinx moet men zich voorbereiden op het einde van België.

Beide PS-kopstukken doen die uitspraken naar aanleiding van de politieke crisis. Volgens Demotte beschikken Wallonië en de Franstaligen in Brussel over de hefbomen 'om te bekijken wat ze voor zichzelf kunnen doen zonder morgen af te wachten'.

Demotte vroeg zich op de RTBF-radio af of N-VA-voorzitter Bart De Wever wel in staat is een compromis te sluiten. Volgens de minister-president wil hij er momenteel geen.

'Rekening houden met splitsing'

In een interview met La Dernière Heure vraagt Onkelinx zich hetzelfde af. Volgens haar moet er rekening gehouden worden met een splitsing van het land.

De vicepremier wijst erop dat dat de wens is van een groot deel van de Vlaamse bevolking en dat heel wat mensen denken dat het mogelijk is. 'Dus moeten we ons ons voorbereiden op het einde van België. Zonder dat dreigen we de dupe te worden van de zaak', aldus Onkelinx.

Volgens haar is CD&V één van de sleutels om uit de crisis te geraken. Ze vindt het niet toevallig dat de koning tijdens zijn raadplegingen eerst CD&V heeft ontvangen hoewel ze niet langer de grootste partij is.

Onze partners