Francken: 'Zou het verschrikkelijk vinden mocht Vlaams Belang opnieuw wind in de zeilen krijgen'

11/06/16 om 09:54 - Bijgewerkt om 10:29

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken begrijpt dat asielzoekers willen vluchten, maar erkent de mogelijke opmars van extreemrechts.

Francken: 'Zou het verschrikkelijk vinden mocht Vlaams Belang opnieuw wind in de zeilen krijgen'

© Belga

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) begrijpt dat vluchtelingen hun land willen ontvluchten, maar "we kunnen geen 60 miljoen vluchtelingen opvangen. Want waar is de grens?" Dat zegt Francken zaterdag in een interview met De Standaard. "Je moet een draagvlak behouden. Ik zou het verschrikkelijk vinden mocht Vlaams Belang opnieuw wind in de zeilen krijgen en er opnieuw een extreemrechtse golf over Vlaanderen zou rollen."

Francken toont begrip voor de drijfveer van de asielzoeker, meer zelfs, hij zou op dezelfde manier handelen. Maar dat ligt gedeeltelijk aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel, zo blijkt.

"Natuurlijk. Als je daar zit als Syriër, vijf jaar in een vluchtelingenkamp, je geld raakt op omdat je niet in het wit mag werken, er is geen school voor jekinderen en je kan niet terug omdat het erger en erger wordt, en dan zegt Merkel plots: kom maar af, we hebben u nodig en wir schaffen das. Ik zou geen seconde twijfelen. Ik begrijp het dus allemaal wel, ik ben voldoende empathisch. Maar er is ook zoiets als het algemeen belang en dat moet ik ook in het oog houden", verduidelijkt Francken.

Publieke opinie

Behalve de asielzoekers komt er nog een massa migranten binnen, aldus Francken. "Vorig jaar 160.000. 45.000 van hen waren asielzoekers en al de rest was gezinshereniging, arbeidsmigratie en regularisaties. Er komen ook Bulgaren, Polen, Roemenen en noem maar op. De vluchtelingen zijn dus maar één element." Francken deelt de bezorgdheid van de publieke opinie. "Wie komt hier allemaal binnen? Mensen uit IS-gebied, meestal alleenstaande mannen... Zal er ooit werk zijn voor al die mensen? Ook de bezorgdheid over de islam deel ik", zegt de staatssecretaris.

Persoonlijke nederlaag

De staatssecretaris vaoor Asiel en Migratie toont ook begrip voor de Belgische kiezers die voor extreemrechtse partijen stemmen. Volgens Francken werden mensen van extreemrechts te lang in een hoekje geduwd. Ze werden weggezet als simpele zielen, als moslimhaters. Maar als we de voeling met de bezorgdheden van onze bevolking kwijtraken, zeker op mijn departement, dan zitten we echt met een probleem."

"Als vader en echtgenoot zit ik ook met vragen. Dat moet je mensen ook durven te zeggen. Zo krijgen mensen ook het gevoel dat er naar hen geluisterd wordt, en dat we ermee bezig zijn en dat we de problemen ook echt aanpakken", klinkt het nog. "Dus mocht extreemrechts toch opnieuw grote scores halen in Vlaanderen, dan zou ik dat voor een stuk zien als een persoonlijke nederlaag."

"Als we te veel vuur geven aan extreemrechts... Dat houdt me dus soms uit mijn slaap, ja", zegt Francken. De staatssecretaris voelt zich evenwel niet opgejaagd door de extreemrechtse partijen, "want als je vergelijkt met andere landen, is het goed dat we een centrumrechtse regering hebben en twee rechtse ministers op Veiligheid en Migratie, dat kan ik je wel vertellen."

(Belga/BO)

Onze partners