Francken verbolgen dat Myria cijfers over humanitaire visa nuanceert

Theo Francken (N-VA). © BelgaImage

Volgens het Federaal Migratiecentrum (Myria) wekken de officiële statistieken de onterechte indruk dat er veel meer gewone humanitaire visa worden afgeleverd dan vroeger. Dat zet kwaad bloed bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

De kwestie van de humanitaire visa werd eind vorige maand zeer actueel, na de weigering van de federale regering om een humanitair visum te geven aan een Syrisch gezin om naar België te komen. Na de mediaheisa zei Francken dat in 2015 het hoogste aantal humanitaire visa ooit was toegekend.

Afgetrokken

Volgens Myria werden er vorig jaar inderdaad 849 humanitaire visa toegekend, waarvan 549 aan Syriërs. Maar in dat cijfer zitten ook 276 Syriërs vervat die via het hervestigingsprogramma van de Verenigde Naties naar België zijn gekomen. ‘Die lezing is dan wel technisch correct, ze drijft de cijfers op en doet de indruk ontstaan dat er nu veel meer gewone humanitaire visa worden afgeleverd dan vroeger’, analyseert Myria.

Bovendien blijkt dat 282 Syriërs een humanitair visum kregen bij een ‘gemediatiseerde operatie’ om christenen uit Aleppo te redden. Blijft over, aldus Myria: 79 humanitaire visa aan Syriërs in 2015. Naast de Syriërs kregen 300 personen, het merendeel Congolezen, een humanitair visum.

Francken verbolgen dat Myria cijfers over humanitaire visa nuanceert
© Twitter @FranckenTheo

Francken is verbolgen over de analyse van Myria. De N-VA-staatssecretaris hekelt dat ‘de “experten” van Myria de christenen die uit Aleppo werden gered, niet meerekent’. ‘Onvoorstelbaar’, zo schrijft hij op zijn Twitteraccount.

Transparantie

Myria vindt dat er vanwege de huidige humanitaire toestand in Syrië meer zou kunnen worden ingezet op humanitaire visa.

‘We vragen ook meer transparantie en een verduidelijking van het beleidskader. Bovendien roepen we de overheid op om beslissingen zorgvuldig te argumenteren. Op die manier kunnen heel wat gerechtelijke pingpong en nodeloze kosten vermeden worden en kan het beleid de zweem van willekeur afschudden.’

Verschil

Er is een verschil tussen humanitaire visa en asielaanvragen. De eerste vragen vluchtelingen aan in het buitenland, de tweede in België zelf. Vluchtelingen met zo’n visum kunnen bij aankomst in België asiel aanvragen. Ze bieden vluchtelingen vaak de enige legale mogelijkheid om bescherming te zoeken, buiten mensensmokkelaars om.

(Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content