Francken en Weyts op viering ex-VMO-leider Bob Maes: ‘En dan?’

Ben Weyts, Karel Vanlouwe, Theo Francken en Bob Maes (N-VA) © AFF
Simon Demeulemeester

Vlaams minister Ben Weyts en staatssecretaris Theo Francken (N-VA) waren aanwezig op het verjaardagsfeest van Bob Maes, de oprichter van de extreemrechtse en gewelddadige militie VMO. SP.A en PVDA vragen hun ontslag.

Een dag nadat vicepremier Jan Jambon (N-VA) zich protest op de hals haalde met uitspraken over de collaboratie, publiceert het Anti-Fascistisch Front een foto van Vlaams minister Ben Weyts en federaal staatssecretaris Theo Francken op een verjaardagsfeestje van Bob Maes, de oprichter van de radicaal Vlaamse en vaak gewelddadige Vlaamse Militanten Organisatie (VMO).

De VMO werd opgericht in 1950 als reactie op de straatrepressie tegen mensen uit de collaboratie. Tot in de jaren ’70 leverde de VMO hand- en spandiensten aan de Volksunie. Het ging plakken en zorgde voor ordehandhaving op betogingen. In 1971 ontbond Maes zijn VMO, omdat de organisatie opzag tegen processen en boetes.

FDF-militant doodgeslagen

De organisatie had een uitgesproken Vlaams en rechts karakter, en schuwde geweld niet. Zo kwam een militant van het FDF, Jacques Georgin, om aan de verwondingen die hij opliep bij een confrontatie. Het is echter pas vanaf 1971, toen Bert Eriksson de VMO omdoopte naar Vlaamse Militante Orde dat de organisatie onversneden extreemrechts en erg gewelddadig werd.

Maes werd lid van Volksunie, niet van Vlaams Blok

Hoewel VMO’ers voornamelijk aansluiting zochten en vonden bij het Vlaams Blok van Karel Dillen, werd VMO-oprichter Maes senator voor de Volksunie (VU-voorzitter Hugo Schiltz had het niet voor de VMO, en ). Maes was rond 1943 lid geworden van collaboratiepartij Vlaams Nationaal Verbond (VNV). In 1944 gaf hij zichzelf aan bij de politie. Hij verloor voor 20 jaar zijn burgerrechten. De dochter van Bob Maes, Lieve, zetelt nu voor N-VA in het Vlaams parlement. Ook Bob Maes werd lid van de partij.

Weyts: ‘En dan?’

Aan de VRT zegt Weyts geen graten te zien in zijn aanwezigheid op het feestje. ‘Ja, ik was aanwezig op de huldiging van een 90-jarige vriendelijke man, oud-VU-senator en vader van een Vlaams parlementslid, in het gemeentehuis van Zaventem. Graag zelfs, Bob is een zeer verdienstelijk Vlaams-nationalist, op en top idealist en democraat. En dan? Is extreem-links zo hopeloos geworden dat ze van zulke onbenulligheden een politieke rel willen maken?’

Ook N-VA-staatssecretaris Theo Francken heeft geen begrip voor de hetze rond zijn aanwezigheid op het verjaardagsfeest. ‘Het was een officiële viering in aanwezigheid van de Zaventemse burgemeester’ op het gemeentehuis, onderstreept Francken, die spreekt van een onaanvaardbare ‘heksenjacht tegen een 90-jarige’.

Francken: ‘Maes wordt binnen en buiten Vlaams-nationalise gerespecteerd’

Francken herinnert eraan dat Maes van 1971 tot 1984 senator was voor de Volksunie. ‘Hij was toen ook enkele jaren voorzitter van de Senaatscommissie voor Verkeerswezen. Bob zat zeventien jaar in de gemeenteraad van Zaventem. Van in den beginne was Bob lid van de Volksunie en daarna van N-VA’, aldus de N-VA’er.

Nog volgens Francken wordt Maes ‘binnen en buiten het Vlaams-nationalisme gerespecteerd voor zijn grote inzet en zijn democratische strijd voor de Vlaamse ontvoogding’. ‘De PVDA, een extreem-linkse partij, is kennelijk wanhopig en heeft geen argumenten’, besluit hij.

PVDA en SP.A willen ontslag

Oppositiepartij PVDA-PTB reageert furieus op het nieuws. Bij monde van voorzitter Peter Mertensvraagt de radicaal-linkse partij het ontslag van Weyts en Francken. ‘Het is duidelijk dat bepaalde kringen binnen N-VA moeilijk de collaboratie van een deel van de Vlaamse beweging met het nazisme kunnen veroordelen. Als N-VA die veroordeling van deze duistere pagina’s uit onze geschiedens ernstig neemt, dan geeft ze een duidelijk signaal.’

Ook SP.A eist het ontslag van kersvers staatssecretaris Theo Francken van N-VA. ‘Wat vinden CD&V en Open VLD hiervan?’, werpt fractieleidster Karin Temmerman op.

‘Francken moet beseffen dat hij staatssecretaris is geworden en dat niet alles zomaar kan’, aldus Temmerman. ‘Hij vertegenwoordigt de voltallige regering. Ik vraag me dan ook af wat coalitiepartners CD&V en Open VLD hiervan vinden.’

Temmerman is niet onder de indruk van de verdediging van Weyts en Francken. ‘Zeker als het in een officieel gebouw is, vertegenwoordigen ze hun regeringen. Ik begrijp dat dit voor hen nieuw is, maar ze moeten toch beseffen dat bepaalde dingen gewoon niet kunnen.’

Het ontslag van Vlaams minister-Weyts vraagt Temmerman als federaal fractieleider niet. Haar Vlaamse collega John Crombez is voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content